web analytics

Control

Reacties zijn gesloten

Ian Curtis, de zanger van de Britse band Joy Division, pleegde in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord. De film is gebaseerd op het boek ‘Touching from a Distance’ van de weduwe Deborah Curtis. Het verhaal concentreert zich op de laatste jaren van de zanger. Op 28 september gaat de film om 19.30 uur op het Nederlands Film Festival in première in Rembrandt 1. 4 Oktober wordt de film daar nog een keer vertoond, om 22.00 uur. “Ik wilde het simpel houden. Zoals ik eigenlijk fotografeer. Een moment vastleggen zonder de boel op te poetsen. Ian Curtis wordt nu gezien als een onbegrepen genie. Dat beeld staat in geen verhouding tot de werkelijke situatie.”, aldus Anton Corbijn, regisseur en fotograaf over zijn debuutfilm Control in een interview met de Volkskrant d.d. donderdag 23 augustus jongstleden.

 

 

Kracht van de eenvoud
Control is in alle opzichten inderdaad een sobere film gebleven waarbij de film vooral fundeert op de kracht van de eenvoud; in zwart-wit geschoten en ondanks de lengte (119 minuten) heeft de toeschouwer geen moment om tot rust te komen.

 

De film opent met een scène waar men Ian Curtis door de straten van Macclesfield ziet wandelen. Een kleurenfilm had nauwelijks iets kunnen toevoegen, de straten ogen desolaat, de grauw grijze fantasieloze bakstenen huizen krijgen door het zwart-wit beeld hooguit een beter contrast.

 

Met die setting opent Control. Ian Curtis zijn escapisme bestaat uit drank, experimenteel drugsgebruik en het luisteren naar platen van David Bowie en Iggy Pop. Door op zeer jeugdige leeftijd te trouwen (19 jaar) met Deborah Woodruff (Samantha Morton) en door bij de Sociale Dienst te werken naast zijn zeer prille carrière als zanger bij de net opgezette band Joy Division geeft hij zijn troosteloze bestaan enig franje.

 

Controle
De idylle verdwijnt wanneer Joy Division bekendheid krijgt. Ian Curtis wordt geplaagd door een leven dat naar eigen zeggen voor hem wordt bepaald en kampt met aanvallen van epilepsie. De ogenschijnlijk onschuldige toekomst waarin de jonge zanger enige controle had over zijn bestaan veranderd al snel in een vluchtig bestaan, waarbij de zanger geen grip krijgt op de realiteit. Zo zoekt hij heil bij een Belgische free-lance journaliste Annik Honoré (Alexandra Maria Lara). Ze krijgen een relatie terwijl zijn vrouw thuis in Macclesfield alleen de verantwoordelijkheid draagt voor de verzorging van hun pasgeboren dochter.

 

Ian Curtis is niet de egocentrische narcist zoals het beeld zo vaak wordt geschetst in films over beroemdheden. Ian Curtis is terdege consciëntieus en weet zich oprecht geen raad met de keuze die hij moet maken nadat zijn vrouw achter zijn geheime relatie komt. “Wat verandert die situatie aan mijn liefde voor jou?” schreeuwt hij uit terwijl de tranen over zijn wangen rollen.

 

Controle is leidend. Het vormt de rode draad in deze verbluffend mooi geschoten film over een zanger die geen roem wenste maar controle over zijn leven. Maar ‘verlangen’ naar controle werkt averechts als je niet kunt omgaan met tegenslagen en/of de ‘facts of life’ niet onder ogen durft te zien. Ian’s bizarre wijze van zelfmoord lijkt dan ook de enige controle te zijn die hem rest.

 

 

Resumerend
Control is het prachtige debuut van de wereldberoemde Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. De personages overtuigen, misschien ook wel omdat de protagonist Sam Riley (Ian Curtis) tijdens de productie daadwerkelijk een relatie kreeg met Alexandra Maria Lara (Annik Honoré). Met Control geeft Anton Corbijn een sober maar uitstekend beeld van de ontwikkelingen binnen een popgroep in een tijdperk waarbij muziek voor veel adolescenten de enige remedie betrof tegen vergaande verloedering en een uitzichtloos leven.

 

Waardering:
**** half

 


 Control (2007)
 Regie:
Anton Corbijn
 Scenario: Deborah Curtis, Matt Greenhalgh
 Producent: Anton Corbijn, Todd Eckert, Orian Williams
 Camera: Martin Ruhe
 Muziek: Joy Division, New Order
 Montage: Andrew Hulme
 Met: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara, e.v.a.
 Taal: Engels
 Duur van de film: 119 minuten / Zwart-wit
 Distributie: Paradiso
 Te zien vanaf: 11 november 2007