web analytics

De gelukkige Huisvrouw

Reacties zijn gesloten

Een kind op de wereld zetten zou de mooiste belevenis van je leven moeten zijn. Het pakt anders uit in De gelukkige Huisvrouw. De extreem lange bevalling van Lea, eindigend in een weerzinwekkende ziekenhuisscène, wekt continu één vraag op: moet ik hier lachen of niet?

Humor en drama
De kijker wordt gedurende de hele film vaak in een ongemakkelijke positie geduwd. Het speelfilmdebuut van Antoinette Beumer (See You in Vegas) laveert tussen tragiek en komedie, terwijl de grenzen steeds moeilijker zichtbaar worden.

Lea (Carice van Houten) wil van haar pasgeboren kind af en werkt het jongetje weg in een kartonnen doos. Ze lijdt aan een postnatale depressie en moet worden opgenomen in een inrichting. Diep van binnen blijkt ze een onverwerkt trauma te hebben. Haar onvoorspelbare, snauwende opmerkingen, de lakse houding van man Harry (Waldemar Torenstra) en de groep zwakzinnigen  in het tehuis zorgen intussen voor komische afwisseling. Toch blijft die balans moeilijk te handhaven. De humor is vaak banaal, en het drama volgt een strak en voorspelbaar patroon.

Carice van Houten
Het is vooral het acteerwerk van Carice van Houten dat de boel overeind houdt. Ze slaagt met vlag en wimpel voor wat wellicht haar moeilijkste en meest gewaagde rol tot nu toe is. Van een personage dat zich vaak bezeten en geschift gedraagt, maakt ze een aimabel en meelijwekkend persoon. Slecht scenario of niet, zij maakt het geloofwaardig.

Waardering: ***

De gelukkige huisvrouw (2010)
Regie:
Antoinette Beumer
Scenario: Karin van Holst Pellekaan en Marnie Blok
Camera: Bert Pot
Producent: Hans de Waas en Reinout Oerlemans
Met:
Carice van Houten, Waldemar Torenstra, Joke Tjalsma, Jaap Spijkers e.v.a.
Taal:
Nederlands
Te zien vanaf:
15 april 2010

6 gedachten over “De gelukkige Huisvrouw

  1. Ik was sceptisch, maar ben overtuigd: heb hem gisteren gezien en was onder de indruk.

Reacties zijn gesloten.