web analytics

Leaving Mandela Park

Reacties zijn gesloten

“Dromen in de township”

Eerdere generaties in de townships van Kaapstad hadden geen uitzicht op een leven in een rijkere buurt. Bij de huidige, jonge generatie is dit anders. Leaving Mandela Park geeft een vrij opwekkend beeld van een aantal dromers en ambitieuze jongeren in de township Mandela Park.

Regisseur Saskia Vredeveld groeide zelf op in Kaapstad en heeft vanaf 1988 met vele films al diverse kanten van de Zuid Afrikaanse maatschappij belicht. Zo verscheen vorig jaar White Poverty (2009), over de arme blanken in Zuid Afrika. Later dit jaar komt haar Black Dynasty uit, over de rijke zwarten in hetzelfde land.

Opvallend
In Leaving Mandela Park hopt Vredeveld met haar camera langs verschillende jongeren, en geeft van alle personen een korte inleiding. Jongens en meisjes proberen met liedjes als ‘Mama, waar ben je’, door te studeren of door het zingen van operastukken te ontsnappen aan het leven in de township. Wat voor muziek maken ze? Wat is hun achtergrond? Wat zijn hun dromen? Deze drie vragen stelt Vredeveld haar personages, verder gaat de regisseur niet. Er worden veel jongeren behandeld in de tamelijk korte film, waardoor de introducerende verhalen rondom de personen precies blijven wat ze zijn: korte introducties op het leven van een aantal bijzondere mensen in de township.

In stukken
Siseko wil operazanger worden. Cynthia probeert door middel van haar saxofoon te ontsnappen aan de township. Gauva wil een beroemde popzanger worden. Pinkie studeert en hoopt ooit een stenen huis te kunnen bouwen. De personen zijn in locatie en thema met elkaar verbonden, maar verder bestaat de film uit losse, interessante verhaaltjes die stoppen als ze net op gang lijken te komen. Ook de muziek vormt geen overkoepelend geheel. De mooie, spontane of in ieder geval welgemeende muziekstukken van de Afrikaanse personages worden afgewisseld met spannende vioolpartijen en elektronische tunes. Wat een sluitend geheel had kunnen zijn, wordt hierdoor gefragmenteerd. Met uitstraling, ambitie en muziek houden de enthousiaste jongens en meisjes de film aantrekkelijk.

Blik
“Een blik op de wereld”, zo werd ‘cinema’ ooit gelanceerd. Deze blik, dat is precies wat Leaving Mandela Park geeft, een schone blik op een aantal mensen uit een township in Zuid Afrika. Geen overdreven drama, amper spanningsbogen, maar een spontaan inkijkje in een andere wereld.

Waardering: ***

Leaving Mandela Park (2010)
Regie:
Saskia Vredeveld
Camera: Melle van Essen
Editor: Riekje Ziengs
Research: Bart de Graaff
Productie: Frank van den Engel voor Zeppers Film in coproductie met IKON, Lichtpunt en Off World.
Te zien vanaf: 15 april 2010

Reacties zijn gesloten.