web analytics

Farewell

Reacties zijn gesloten

In 1929 werd geschiedenis geschreven toen de Graf Zeppelin als eerste de wereld rond vloog. Journaliste Lady Grace Drummond-Hay deed als enige vrouw verslag aan boord. Ditteke Mensink heeft er met een karrenvracht aan archiefmateriaal een prachtig beeld van geschetst, waarin meer aan bod komt dan alleen de avontuurlijke reis.

Imposant
Het zijn imponerende beelden: de gigantische zeppelin die door een grote mensenmassa wordt losgelaten en omhoog zweeft. De eerste geluidsfilm was nog maar net een feit; dit zijn nog geluidloze beelden. De makers hebben een uitstekende oplossing gevonden om die stilte te doorbreken. In plaats van de film vol te stoppen met een soundtrack, zijn de filmfragmenten ondersteund door subtiele muziek en verschillende achtergrondgeluiden, waarmee het geheel fraai tot leven komt.

Dagboek
De documentaire werkt als een dagboek. Mensink schreef zelf de teksten, verteld in de tegenwoordige tijd en in de eerste persoon. Naast de ontdekking van verschillende werelddelen vertelt Lady Hay over haar gevoelens voor collega Karl von Wiegand, waar ze in het geheim een relatie mee zou hebben gehad.

Romantiek
Meest fascinerend aan Farewell is niet zozeer het avontuur of de liefdesverhouding, maar het tijdsbeeld dat er wordt geïllustreerd. Terwijl politieke en economische situaties steeds meer escaleren, kijken we samen met Lady Hay hoog vanuit de lucht toe op de wereld. Haar onbegrip voor die politiek en fascinatie voor de natuur en omgeving zorgen voor een film die met zijn levendigheid vooral romantische en nostalgische gevoelens opwekt.

Waardering: ****

Farewell (2010)
Regie en scenario:
Ditteke Mensink
Sound Design & Mix: Mark Glynne
Producent: Pieter van Huystee
Montage:
Jessica de Koning
Stemmen van:
Poppy Elliott, Michael Krass en Steven Cieply
Taal: Engels / Zwart-Wit
Te zien vanaf: 15 april 2010

Reacties zijn gesloten.