web analytics

File

Reacties zijn gesloten

“File: probleem?”

 

Tijdens het 28e Nederlands Film Festival (24 september tot en met 3 oktober) ging Michiel van Erps nieuwe documentaire File in première. De film, gemaakt in opdracht van Nederland Bereikbaar, geeft een beeld van de filevorming in Nederland en stelt vooral de vraag hoe de Nederlander omgaat met files. Is stil staan wel achteruitgang?

 

 

 

De gewone mens
De Nederlandse wegen slibben dicht. In File volgt filmmaker Michiel van Erp (Vergeet me niet, Pretpark Nederland) een aantal personen met uiteenlopende beroepen die jaarlijks flink wat kilometers rijden. De één is vrachtwagenchauffeur, de ander praktiserend moslim die zo nu en dan stopt bij een moskee langs de snelweg om daar te bidden. Hoe gaan zij om met files? Hoe zien zij het fileprobleem?

 

Veelal heerst er berusting; zo gaat het nu eenmaal in Nederland, je doet er niks tegen. “Zie het positief: je zit in een mooie auto en blijft droog”, zegt één van de geïnterviewde personen met een gezicht dat machteloosheid verraadt. Zelfs aloude trucjes, zoals het inhalen via de vlucht- of parkeerstrook, worden snel opgegeven, zo vertelt een ander. Anderen zien files juist als een positieve ontwikkeling: een brainstormsessie die normaal gesproken voor een langere werkdag zorgde, wordt nu inde auto op weg naar huis gehouden. Ook biedt het stilstaan in de file mogelijkheden tot zelftherapie en zelfs meditatie.

 

De documentaire, gemaakt in opdracht van Nederland Bereikbaar, geeft een goed beeld van de fileproblematiek in Nederland. Dagelijks staan er tientallen files, die de automobilisten belemmeren tijdig of snel op de plaats van bestemming te komen. Illustrerend is de scène waarin de vaste chauffeur van SER-voorzitter Rinnooy Kan vertelt dat ze voor de betreffende rit al twee keer zoveel tijd hadden ingepland als normaal, maar ze alsnog in tijdsnood komen door allerlei files die een snelle route onmogelijk maken. Naast dit alles is File echter bovenal een innemend portret over de gewone mens achter het stuur, die haast heeft, maar uiteindelijk niet aan de file ontkomt.

 

Waardering: *** half

 

File (2008)
Regie:
Michiel van Erp
Scenario: Michiel van Erp
Producent: De Familie, Götz Film
Camera: Jelle Odé, Pim Hawinkels
Muziek: Truus Melissen, Louis ter Burg
Montage: Hinne Brouwer
Taal: Nederlands
Duur van de film: 50 minuten / Kleur

 

Deze tekst verscheen in oorspronkelijke vorm in de Dagkrant van het Nederlands Film Festival op donderdag 25 september 2008. 

 

Een gedachte over “File

Reacties zijn gesloten.