web analytics

Gangsterboys

Reacties zijn gesloten

“Had leuker kunnen zijn”

Toen we weer een Nederlandse komedie aangekondigd zagen worden was het even slikken. Spion van Oranje sloeg vorig jaar de plank faliekant mis. Gelukkig wordt het met Paul Ruven (Filmpje!) in de regiestoel nooit zo slecht, maar veel lachen is er ook niet bij.

Rappers Yes-R en Turk spelen Mahmut en Apo, twee straatjongens die elkaars pad kruisen bij een drugsdeal. Ze lopen tegen de lamp en de politie stelt ze voor een keuze. Of ze gaan de cel in, of ze infiltreren in de Turkse maffia. Zo kunnen ze toch nog echte ‘gangsterboys’ worden.

Cultuur
Het scenario werd bewerkt door Ruven zelf. Eerder schreef hij Filmpje!, waarin met tal van taboes de draak werd gestoken. Nu hij de multiculturele samenleving als thema heeft gekozen, zou het amusante stukjes op kunnen leveren. Dat valt enigszins tegen. Gangsterboys laat uitvergrotingen zien van de Nederlandse cultuur en maatschappij, maar blijft ten opzichte van Filmpje! vrij braaf. We zien een Hollandse man die het liefst alle Nederlanders het land uit wil hebben, en een Turk die graag over molens wil rappen. De film zit vol met dit soort grappen over cultuurverschillen en dat gaat soms wat vervelen. Bovendien: als iets één keer grappig is, wil dat niet zeggen dat het meerdere keren herhaald hoeft te worden.

Cast
De film is vlot geschreven, maar zou waarschijnlijk beter tot haar recht zijn gekomen met een andere cast. De twee hoofdrolspelers doen goed hun best om overtuigend te zijn als straatjongens, maar kunnen dit maar op één manier, en hebben verder geen aanleg voor komedie. Een aantal dialogen was komischer geweest als ze een keer niet schreeuwerig en opgewonden waren uitgesproken.

Gangsterboys is niet volledig mislukt. Het verhaal zit degelijk in elkaar en de verschillende absurde situaties waarin het tweetal terechtkomt werken soms best op de lachspieren. Maar toch overheerst de eentonigheid en het gevoel dat de combinatie Paul Ruven en de multiculturele samenleving meer leuks had kunnen opleveren.

Waardering: ** half

Gangsterboys (2010)
Regie:
Paul Ruven
Scenario: Orhan Sahin en Paul Ruven
Camera: Joost van Herwijnen
Producent: René Huybrechtse, Paul Ruven en Orhan Sahin
Met: Yes-R, Önder Dogan (Turk), Mimoun Oled Radi, Georgina Verbaan, Jeroen van Koningsbrugge, e.v.a.
Taal: Nederlands, Turks
Speelduur:
87 minuten / kleur
Te zien vanaf: 18 februari 2010

4 gedachten over “Gangsterboys

  1. Oké…dit was niet al te best :S
    Doe mij het schnitzelparadijs maar!

Reacties zijn gesloten.