web analytics

Great Kills Road

Reacties zijn gesloten

“New York City als tegenspeler in een rauw-realistische speelfilm”

In Great Kills Road kruipt Marcel Faber in de huid van Maas de Boer, een man die zijn ex-vrouw zoekt in een miljoenenstad met als enige aanwijzing een ansichtkaart met de tekst ‘I’m sorry’.

Soundscape
Kakofonische verkeersgeluiden weerspiegelen de onrust in het hoofd van de man terwijl hij met een kwellend geheim rondloopt. De onderhuidse soundtrack geeft zijn hartslag weer tijdens de dagenlange zoektocht naar zijn ex-vrouw, waar zelfs een detective aan te pas komt.

Dialogen zijn schaars. Dat is niet erg, maar soms lijkt het of de dialogen uit de weg worden gegaan. Confrontaties met New Yorkers worden door soundscape of voice-overs overstemd. De soundtrack neemt het over, en laat ons gissen naar wat er gezegd wordt. De beeldtaal is sprekend, maar zo’n uitstapje naar het genre stomme film is niet geheel op zijn plaats.

Minimaal
Penning, sinds 2001 woonachtig in New York, wilde samen met Marcel Faber en Micha Douwes een film maken. Ze besloten het plan uit te voeren, nog voordat er een verhaal was. Alleen de locatie – New York- was zeker. Ze zijn simpelweg door New York gaan lopen en hebben met een HDV-camera en een zendermicrofoon beeld en geluid opgenomen. Het verhaal, later uitgewerkt tot een scenelijst van 15 pagina’s, omvat niet meer dan het gegeven dat een man zijn ex-vrouw zoekt, waarbij zijn geweten de grootste antagonist is. De metropool met haar oergeluiden en gewoontes is een tweede tegenspeler. Het resultaat is een sferische reis door een rauwe stad, een speelfilm die documentair aanvoelt.

The sky is the limit
Dat je geen jaren voorbereidingstijd nodig hebt om een sfeervolle film met een kloppend verhaal te maken, bewijst Great Kills Road. De mannen hebben zich duidelijk laten inspireren door het motto ‘the sky is the limit’. Toch lijken de makers niet helemaal zeker te zijn van hun eigen zeggingskracht, want voice-overs in de vorm van brieven aan de gehandicapte zoon leggen het verhaal iets te veel uit. Great Kills Road mist zo de finesse van een echte auteursfilm, maar laat wel degelijk indruk achter.

Waardering: ***

Great Kills Road (2009)
Regie:
Tjebbo Penning
Scenario: Tjebbo Penning, Marcel Faber
Producent: Tjebbo Penning, Petra Goedings
Camera: Micha Douwes
Montage: Stephan Brenninkmeijer
Sound design:
Bart Jilesen
Muziek: Han Otten
Met: Marcel Faber, Jillian Crane
Taal: Nederlands, Engels
Speelduur: 74 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 11 maart

Great Kills Road ging vorig jaar al in première op het Nederlands Film Festival.

Een gedachte over “Great Kills Road

Reacties zijn gesloten.