web analytics

Interview

Reacties zijn gesloten

Eén van de laatste films die cineast Theo van Gogh maakte, was het psychologische steekspel Interview, met Katja Schuurman en Pierre Bokma in de hoofdrol. Naar een idee van Hans Teeuwen en geschreven door Theodor Holman, werd de film in enkele avonden opgenomen. Dat Van Gogh ambities had om naar Amerika te gaan, schoof hij niet onder stoelen of banken. Voor Van Gogh’s dood werd bekend gemaakt dat hij een Amerikaanse remake van Interview zou gaan maken (o.a. Madonna zou zijn gepolst). Zover kwam het echter niet. Van Gogh werd vermoord en de Amerikaanse remakes leken er niet meer van te komen. Tot  er opeens het bericht verscheen dat Steve Buscemi, niet zomaar de eerst, de beste, de regie van Interview op zich zou gaan nemen en tevens de hoofdrol zou gaan vertolken, met aan zijn zijde Sienna Miller.

 

Buscemi speelt de politieke journalist Pierre Peders, die het soapsterretje Katya moet interviewen. Totaal onvoorbereid spreekt hij met haar af in een restaurant. Het steekspel tussen de twee seksen kan beginnen.

 

 

Beter
Meteen kan worden gezegd dat Buscemi’s remake beter is dan het origineel van Van Gogh. Buscemi’s versie is gedraaid op 35mm, wat de look van de film meteen een stuk mooier maakt. De film werd continue gedraaid met drie camera’s, onder leiding van cameraman Thomas Kist. Een werkwijze zoals Van Gogh die bij zijn laatste films steeds hanteerde. De opbouw van het verhaal loopt ook iets geleidelijker, waardoor je niet meteen in het heetst van de strijd terecht komt. Waar in het origineel de journalist meteen bij de soapster thuiskomt, spreken ze hier eerst af in een restaurant, omdat dit in Amerika gebruikelijker is. Een leuke bijkomstigheid is dat er nu externe factoren gebruikt kunnen worden, die meteen op een leuke manier de karakters schetsen.

 

Eén van de minpunten aan Van Gogh’s versie, waren de vele flauwe en vaak ongrappige inside jokes aan het adres van personen waar Holman en Van Gogh weinig affiniteit mee hadden. Leuk voor in columns, maar wanneer je privé-vêtes in films gaat afhandelen ben je op een niet al te serieuze manier met je vak bezig. Buscemi bewerkte het script van Holman, samen met debutant David Schechter, waardoor al deze flauwe grappen eruit zijn gehaald en er enkele leuke verwijzingen naar Amsterdam, Van Gogh en Katja Schuurman in de film zitten.

 

 

Vreemde omslagpunten
Dat Interview niet helemaal perfect is, blijkt uit het feit dat het scenario toch niet helemaal goed in elkaar zit. Enkele vreemde omslagpunten, in zowel de karakters als het verhaal zelf, zorgen ervoor dat echte empathie niet echt mogelijk is. Aan de acteerprestaties van de beide hoofdrolspelers heeft het echter zeker niet gelegen. Miller zet een leuke versie van Schuurman neer terwijl Buscemi meer de loser speelt dan Bokma in het origineel.

 

Waardering:
*** half

 


 Interview (2007)
 Regie:
Steve Buscemi
 Scenario: Steven Buscemi, David Schechter
 Producent: Bruce Weiss, Gijs van de Westelaken
 Camera: Thomas Kist
 Muziek: onbekend
 Montage: Kate Williams
 Met: Steve Buscemi, Sienna Miller, Tara Elders e.v.a.
 Taal: Engels
 Duur van de film: 84 minuten / Kleur
 Distributie: A-Film