web analytics

Johan Primero

Reacties zijn gesloten

Johan woont in zijn auto. Hij eet erin, slaapt erin, en rijdt er vooral veel in. Iedere dag vijftig rondjes om het stadion FC Barcelona, om de club geluk te brengen. Zijn obsessie gaat zo ver dat hij zelfs tijdens de wedstrijden in zijn auto blijft zitten en zijn moeder hem vanuit de deuropening een bord met de stand ophoudt als er is gescoord.

Vijftig rondjes
Omdat hij vijftig keer per dag langs dezelfde plekken komt, heeft hij veel vaste adressen om te pauzeren en een praatje te maken. Hij stopt voor een kopje koffie bij zijn beste vriend, een stapel lolly’s bij een vriendin, of bij zijn moeder voor een gezonde maaltijd. Dan staat er opeens een nieuw meisje bij een stoplicht. Ze wast de ruiten van passerende auto’s en omdat vijftig keer per dag wat teveel van het goede is, raakt het tweetal steeds vaker in gesprek. De vraag is alleen of Johan nog wel plek voor haar heeft in zijn drukke bestaan.

De dikkige man weigert pertinent zijn auto te verlaten. De urn op de bijrijdersstoel van zijn roodblauw-gestreepte kever verraadt dat er meer achter hem schuilt dan alleen een groot fan van Barca. Sinds zijn vader overleed probeert hij krampachtig hun traditie van een vreugderondje na een overwinning in stand te houden.

Uitvergroting
Regisseur Johan Kramer (Sing for Darfur) heeft met zijn tweede speelfilm een absurdistisch, maar aangrijpend portret willen schetsen. Een uitvergroting van wat een rouwproces met de mens doet. Dat idee wringt nogal.

Johans gedrag is uiterst ongeloofwaardig, maar zijn toevlucht in rondjes rijden moet voor een universeel drama zorgen over het verlies van naasten. Hoe sympathiek en olijk de hoofdpersoon ook is, en hoe lekker het zomerse sfeertje ook aanvoelt, uiteindelijk komt het idee van de film niet goed op de kijker over.

Waardering: ** half

Johan Primero (2010)
Regie en scenario:
Johan Kramer
Camera: Wouter Westendorp
Producent: Sander van Meurs, Iris Otten en Pieter Kuijpers
Met: José Luis Adserías, Aurora, Cayero, Josep Maria Domènech, e.v.a.
Taal:
Spaans, Nederlands
Te zien vanaf:
17 juni 2010

Reacties zijn gesloten.