web analytics

Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi

Reacties zijn gesloten

De waanzinnige Professor Lupardi (Arjan Ederveen) heeft een machine ontwikkeld waarmee hij het klimaat van de hele wereld naar zijn hand kan zetten, en daarmee zelfs de wereld zou kunnen vernietigen. Gaat het Kapitein Rob (Thijs Römer), onze grote Nederlandse held, lukken om hem tegen te houden? Samen met weervrouw Paula (Katja Schuurman) en  bijgestaan door zijn neefje Stijn en nichtje Sandra, bindt Rob de strijd aan met Lupardi, diens trouwe assistent Yoto (Alex Klaassen) en louche zakeman Cigaret Larry (Hans Dagelet).

Besluiteloos
Regisseur Hans Pos, die eerder het tenenkrommende Bella Bettien maakte, weet met schrijver Simon de Waal helaas geen beslissing over de te kiezen stijl te nemen, een factor die het leuke uitgangspunt van de film fataal wordt. De film houdt de gehele speelduur het midden tussen een parodie en een wat te serieuze update van de gedateerde stripheld. De onduidelijke toon is overal in de film terug te vinden, zo zit de in beginsel heel behoorlijke cast totaal niet op dezelfde lijn; het spel loopt uiteen van uiterst serieus tot ongekend schmierend (met Ederveen voorop).

Rommelig
Daarnaast speelt ook de vormgeving de film parten, in tegenstelling tot wat de regisseur eerder beweerde – “CGI is een belangrijk hulpmiddel om de schaalvergroting te creëren en geloofwaardig te maken. Er is niets zo erg als ‘net niet’ kneuterigheid” – oogt de avonturenfilm – die overigens slechts 1,4 miljoen kostte – met adembenemend bedoelde scènes als een bordkartonnen productie. Ook met deze budgettaire beperkingen qua vormgeving weten de makers niet fatsoenlijk om te gaan. Waar een comicbook verfilming als het vermaarde Diabolik van Mario Bava heel bewust omging met zulke tekortkomingen, worden ze in deze film als waar spektakel gebracht, en stellen daardoor behoorlijk teleur.

De film zit vol aardige ideeën en een fijne cast maar weet op geen enkel moment als een samenhangend geheel te overtuigen. Toch kent de rommelige prent van bordkarton zijn charmes en weet ze met momenten best te amuseren.

Waardering:
**


Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi(2007)
Regie:
Hans Pos
Scenario: Hans Pos, Simon de waal
Producent: Maria Peters, Hans Pos, Dave Schram
Camera: Erwin Steen
Muziek: Maarten Spruijt, Fred Vogels
Montage: Diederik Veelo
Met: Thijs Römer, Katja Schuurman, Arjan Ederveen, Jack Wouterse, Wouter Bos, Hans Kesting, e.v.a.
Taal: Nederlands

Taal: Nederlands
Duur van de film: 105 minuten / Kleur
Te zien vanaf : 29 november 2007