web analytics

Kort! 2009

Reacties zijn gesloten

Ook dit jaar gaan er weer tien korte films van 10 minuten in première op het festival. NPS Kort! is in 2000 in het leven geroepen om jaarlijks te laten zien wat er in de (korte) filmwereld zoal aan ambities en ideeën speelt. Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om ideeën voor animatiefilms in te sturen, wat één animatiefilm (Pivot) in de selectie heeft opgeleverd. Niet alleen qua vorm, maar ook qua inhoud zijn de films zoals altijd weer zeer divers, van lieflijk teder tot wreed ironisch.

Trucjes
Ironie zit bijvoorbeeld in Caresse waar een zakenman gespeeld door Pierre Bokma op kerstavond vast zit in een hotel in Baltimore en ten einde raad maar een blondine bestelt. Als de donkerblonde Caresse (Sylvia Hoeks) verschijnt, weet je al hoe het afloopt. Degene die de NPS Kort! films op de voet heeft gevolgd zal bij het kijken van deze lichting meer van deze (ironische) trucjes en thema’s herkennen. Dementie voert zelfs in twee films de boventoon, hopelijk duurt het niet lang meer totdat dit net zo cliché wordt gevonden als aan het eind laten zien dat de hoofdpersoon het allemaal maar gedroomd heeft.

Zinloos
Wat veel filmmakers proberen, is iets schrijnends uit het dagelijks leven op zo’n manier vertellen dat het je netvlies nooit meer verlaat. Zo is een stel in Met je mooie haren getuige van zinloos geweld in een metrostation. Doordat het op een pamflet lijkt, wordt je als kijker tot actie aangespoord. Kus veroorzaakt een meer gelaten gevoel wanneer je een jongetje het vertrek van zijn vader naar Uruzgan ziet verwerken. Zonder begin of eind, is deze film meer een situatieschets waarin je bovendien ook genoeg tijd hebt om alle stoppeltjes op het kaalgeschoren hoofd van Thijs Römer te tellen.

Beklemmend
Hoewel werken met kinderen niet het gemakkelijkst is voor een regisseur, worden er veel films gedragen door zeer jonge hoofdpersonen. De tienjarige Joshua wordt in Juli briljant neergezet door Marijn Bekkenk die op vakantie onder druk van vreemde vriendjes grote risico’s neemt. Deze film maakt mede dankzij een ijzersterk scenario een verpletterende indruk.

Maar er wordt ook over onze landsgrenzen gekeken in Sunset on a Rooftop, waar in een onrustige Belgrado anno 1999 de zwangere Ivana haar leven zo normaal mogelijk probeert te leiden. De dreiging van de NAVO-bommen die elk moment kunnen vallen versterken het beklemmende gevoel, wat de film heel authentiek maakt.

Gewoon grappig
Gelukkig zijn er ook nog films die gewoon grappig zijn, zoals Val dood!. Je zult maar een parachutesprong moeten maken met een begeleider die zelfmoordneigingen heeft. Binnen zo’n absurde realiteit kan alles, en spring je als kijker mee, en maakt het niet uit of je nu wel of niet met beide benen op de grond terecht komt. Als de grappige momenten elkaar maar gedoseerd opvolgen, en dat gebeurt.

Het subtropisch zwemparadijs (Zwemparadijs) is de realiteit van twee tienjarige meisjes die in de schijnbaar veilige omgeving van een overdekt zwembad ontdekken dat het leven zo makkelijk nog niet is. Ook hier volgen de hilarische en tragikomische momenten elkaar in een fijne stroomversnelling op.

Volgend jaar weer een nieuwe lichting. Scenario’s kunnen tot 2 december 2009 worden ingediend bij het Nederlands Fonds voor de Film. Meer informatie: http://kortefilmonline.nps.nl

NPS Kort! 2009 bestaat uit:
Arie (Michiel ten Horn)
Caresse (Jim Taihuttu)
Juli (Tim Claasse)
Kus (Joost van Ginkel)
Met je mooie haren (Rutger Veenstra)
Pivot (André Bergs)
Sunset on a Rooftop (Marinus Groothof)
Vaderdag (Froukje Tan)
Val dood! (Arne Toonen)
Zwemparadijs (Lodewijk Crijns)

Reacties zijn gesloten.