web analytics

Links

Reacties zijn gesloten

Talentvol en eigenzinnig”

 

Dexter, gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, lijkt in eerste instantie een nogal introverte en gevoelige man. Hij leeft volgens een vast patroon. Tot hij op een dag zijn vriendin tegenkomt op zijn werk. Eenmaal thuis blijkt zij van niks te weten. Langzaam maar zeker blijkt er meer niet zo te zijn als het lijkt en wordt Dexters regelmatige leven danig op zijn kop gezet. Froukje Tans eerste lange speelfilm Links is een gestileerde en abstracte vertelling, waarin het menselijke brein centraal staat.

  

 

 

 

Regelmaat
Links begint met symmetrische, statische beelden van het flatgebouw waar Dexter woont. Hij negeert de lift en loopt rustig naar beneden. Op de achtergrond horen we minieme, maar bijzonder functionele en sfeervolle muziek. Deze stopt abrupt wanneer Dexter in zijn auto zit en er een blauw, kleverig figuurtje op zijn ruit valt. Hij stapt uit, pakt het figuurtje van het autoraam en stopt het in een bakje. De muziek start weer en Dexter vervolgt zijn dagelijkse routine. Eenmaal op zijn werk aangekomen, loopt hij stil en eenzaam naar zijn bureau in een verlaten hal. Het lijkt een gewone werkdag te worden. Niets is echter minder waar.

 

Froukje Tan schetst in de openingsequentie een treffend beeld van een man die een regelmatig leven leidt, misschien wel vastgeroest zit in een levensritme waarin hij tegen beter weten in is beland. Met een aan de oppervlakte emotieloze blik beweegt Dexter zich door het leven. Als het blauwe poppetje met een plof op zijn voorruit valt, is er even een lichte verandering in zijn gelaat waar te nemen: hier is hij niet op berekend. Door middel van statische, uitgekiende shots, weinig dialoog en minieme muziek raak je als kijker zo al snel geïntrigeerd door de wereld die Tan schetst.

 

Vervreemding
Het is een wereld vol ogenschijnlijke structuren en wetmatigheden, die echter beetje bij beetje minder sterk blijken te zijn dan verondersteld. Zeker wanneer Dexter in zijn beleving steeds dezelfde personen tegenkomt. Zo herkent hij in een nieuwe collega op het werk zijn vriendin en ziet hij in elke agent op het politiebureau de agent die hem eerder op de dag aanhield. Het zorgt niet alleen voor een vervreemdend effect bij Dexter, maar ook bij de kijker.

 

 

Vrijblijvend
Toch knaagt er iets. Ondanks de veelal prachtige beelden, de effectieve muzikale ondersteuning en het goede spel van Jeroen van Koningsbrugge en tegenspeelster Lotte Verbeek weet de film de kijker nergens echt te raken. Het blijft boeiend en interessant, maar meeslepend of emotioneel wordt het nergens. Hiervoor is het verhaal te vrijblijvend, zijn de situaties net niet prikkelend genoeg en is Tans beeldtaal te beperkt – het blijft mooie, klinische plaatjes kijken, terwijl een betekenis vaak ontbreekt. Links weet zo niet geheel te overtuigen, maar is desalniettemin een prima debuut van een talentvol en eigenzinnig regisseuse.

 

Waardering: ***

 

Links (2008)
Regie:
Froukje Tan
Scenario: Froukje Tan
Producent: Maarten van der Leeden
Camera: Harm Griekspoor
Muziek: Easy Aloha’s
Montage: Albert Markus
Met: Jeroen van Koningsbrugge, Lotte Verbeek, Guus Dam, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 80 minuten / Kleur
Te zien vanaf : 22 januari 2009

 

Foto: © Dirk Kome

 

Een gedachte over “Links

Reacties zijn gesloten.