web analytics

Linoleum

Reacties zijn gesloten

Regisseur Marcel Visbeen heeft al een waslijst aan korte films en een enkele televisiefilm op zijn cv staan, maar bij velen is hij helaas nog onbekend. Zijn laatste wapenfeit was de telefilm Staatsgevaarlijk, naar een scenario van Hugo Heinen. Voor Staatsgevaarlijk maakte hij de One Night Stand Verdwaald, met o.a. Ricky Koole en Romijn Conen. Vier jaar na die film is hij terug met deze twee acteurs én met een speelfilm als resultaat, gedraaid door de goodwill van vele mensen.

Het verhaal vangt aan als de jongste van twee broers (Romijn Conen) samen met zijn vriendin (Ricky Koole) terugkomt uit Italië om zijn vader te bezoeken. Deze blijkt echter de afgelopen nacht overleden te zijn, iets wat zijn broer (Martijn Nieuwerf) hen nog niet gemeld heeft. Diens nieuwe vriendin (Anke Engels) doet dit wel. Meteen worden er zaken met betrekking tot de begrafenis geregeld en – buiten de dood van hun vader – lijkt er weinig aan de hand. Maar dan begint de ellende pas.

Lucht
Linoleum is een ras-echt Kammerspiel. Vrijwel de gehele film speelt zich af in het ouderlijk huis van de twee broers. Bloemetjesgordijnen, oud meubilair en gele tegeltjes in de keuken; alles heeft de geur van geschiedenis. Dit zien we ook terug in de onderlinge verhoudingen. Langzaam wordt duidelijk dat niemand echt eerlijk is tegen elkaar en dat iedereen een geschiedenis heeft, een geschiedenis die met de verkeerde mensen gedeeld wordt.

Linoleum kent pijnlijke momenten, maar ook de o zo herkenbare momenten van ontluchting. Want er is veelal niets fijner dan een grapje maken wanneer iemand overleden is. Humor zorgt voor een beetje lucht in wrange tijden. Door de strakke cameravoering, een goed gedoseerd scenario en vooral een enorm sterke Ricky Koole, ontstijgt Linoleum de kwalificatie van “gewoon een goede film”. De film blijft nog uren door je hoofd spoken; Linoleum is een beklijvende film van een maker waar we graag meer van horen. Met Staatsgevaarlijk liet hij zo nu en dan al zien groot talent te bezitten, en met Linoleum wordt elke twijfel weggevaagd.

Waardering: ****

Linoleum (2008)
Regie:
Marcel Visbeen
Scenario: Anke Boerstra en Marcel Visbeen
Producent: Marcel Visbeen
Camera: Mick van Rossem
Montage: Marcel Visbeen
Met: Anke Engels, Ricky Koole, Romijn Conen, Martijn Nieuwerf e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 80 minuten / Kleur
Distributie: n.n.b.
Te zien vanaf: n.n.b.

Reacties zijn gesloten.