web analytics

Lover of Loser

Reacties zijn gesloten

“Overtuigend op meerdere vlakken”

De Carry Slee-verfilmingen doen het goed in de bioscoop. Afblijven, Timboektoe en Radeloos kregen ieder rond de 300.000 bezoekers. Regisseur Dave Schram was verantwoordelijk voor de laatste twee, en heeft nu zijn derde verfilming gemaakt, Lover of Loser. Het is zijn beste film tot nu toe geworden, en ongetwijfeld weer een aanleiding voor veel tieners om naar de bioscoop te gaan.

De 15-jarige Eva woont sinds kort samen met haar nieuwe stiefvader, terwijl haar moeder de hele dag werkt. Ze kan maar moeilijk met hem opschieten en haar beste vriendin heeft het te druk met haar nieuwe vriend. Zelf is ze smoorverliefd op Mees (Martijn Lakemeier), maar ze denkt dat hij een vriendin heeft. Mees is eigenlijk ook tot over zijn oren verliefd op Eva, maar is te verlegen om iets te zeggen. In haar onzekerheid laat Eva zich inpalmen door Ricardo (Ruud Feltkamp), een loverboy.

Kalverliefde
Lover of Loser is de eerste Carry Slee-verfilming die naast een dramatisch verhaal ook een overtuigende film over kalverliefde is geworden. De twee hoofdpersonages praten met vrienden over hun verliefdheid, maar durven het niet aan elkaar kwijt. Zo zien we verschillende keren Mees fantaseren over hoe hij Eva het beste kan benaderen. Het zijn oprechte en aanstekelijke scènes die de film tot meer dan alleen een rampscenario maken; de kijker kan meeleven met de personages. Ook de acteurs helpen hier goed aan mee.

Cast
Want net als Radeloos is Lover of loser gezegend met een uitstekende cast. Vooral de twee hoofdpersonen komen geloofwaardig en sympathiek over. Martijn Lakemeier, die vorig jaar bekend werd met Oorlogswinter, speelt opnieuw een degelijke, overtuigende rol. Hij verbleekt echter bij de 17-jarige Gaite Jansen, die zich in haar eerste bioscoopfilm van haar beste kant laat zien. Ze speelt de onzekere Eva op een verfijnde en meeslepende manier, en is de hoofdreden waarom Lover of Loser de beste Carry Slee-verfilming tot nu toe is geworden.

De film is duidelijk overtuigender dan zijn voorgangers, maar heeft nog steeds het nadeel van stroeve dialogen. Hoewel het minder storend is dan bij de vorige verfilmingen, komen gesprekken soms houterig en ongeloofwaardig over. Het zijn gelukkig details die Schram vergeven kunnen worden, want Lover of Loser overtuigt op genoeg vlakken.

Waardering: *** half

Lover of Loser (2009)
Regie:
Dave Schram
Scenario: Maria Peters
Producent: Shooting Star Filmcompany
Camera: Erwin Steen
Muziek: Maarten Spruijt
Montage: Ot Louw
Met: Gaite Jansen, Martijn Lakemeier, Ruud Feltkamp, Claire Bender, Thomas Acda, Susan Visser e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 106 minuten / Kleur
Te zien vanaf : 2 oktober 2009 Ook te zien op het Nederlands Film Festival op 24, 25 en 26 september en 1 oktober.

Reacties zijn gesloten.