web analytics

Mijn Vader is een Detective!

Reacties zijn gesloten

“Leuk, fris en speels”

In de frisse jeugdfilm Mijn Vader is een Detective! van regisseur Will Wissink (Dropouts) komen de dertienjarige Sam, Sterre en Ortwin – nadat de vader van Sam is ontvoerd – op een geheimzinnig forteiland terecht. De kinderen gaan op onderzoek uit en ontdekken een duister mysterie. Een vlot en bij tijd en wijle spannend avontuur is het gevolg.

Grimmig
Regisseur Will Wissink weet in pas zijn tweede bioscoopfilm in tien jaar tijd de juiste mix te vinden tussen komische en rauwe scènes, waardoor de film nergens vervalt in een te kinderlijk avontuur á la Bassie en Adriaan. Hoewel het verhaal eendimensionaal is en veel personages hun stereotype karakter niet overstijgen, blijft Mijn Vader is een Detective! vooral door enkele visuele en auditieve ingrepen van de regisseur ver verwijderd van de conventionele, kindvriendelijke benadering die veel jeugdfilms kenmerkt. Met een donker en dreigend sound-design en enkele montagetrucjes is de sfeer vaak grimmig en wordt de spanning, zeker voor de doelgroep, effectief opgebouwd.

Enthousiast
Ondanks het beperkte budget oogt Mijn Vader is een Detective! professioneel, fris en speels. De met flair en dynamiek vastgelegde beelden worden gekenmerkt door een levendig kleurenpalet, die de productie een zomerse aanblik geeft. In combinatie met het spelplezier van zowel de jeugdige als volwassen cast, worden de paar schoonheidsfoutjes de film graag vergeven; het zichtbare enthousiasme werkt aanstekelijk en vertederend.

Meest exemplarisch hiervoor zijn de geestige bijrollen van Peter Faber, Peer Mascini en Tygo Gernandt. Deze laatste weet in de gedaante van de als hond behandelde griezel Benno niet alleen komisch uit de hoek te komen, tevens geeft hij op dermate wijze gestalte aan zijn personage, dat Benno meer mens dan typetje is.

Doordat deze laatste constatering elk personage kenmerkt, blijft de toon van de film volwassen en worden er niet al te veel concessies gedaan aan de jeugdige doelgroep. Mijn Vader is een Detective! is zo een meer dan degelijke familiefilm die, ondanks haar eenduidige plot, meer te bieden heeft dan het gros van haar genregenoten.

Waardering: ***

Mijn Vader is een Detective! (2009)
Regie:
Will Wissink
Scenario: Zebi Damen
Producent: Will Wissink en Zebi Damen
Camera: Will Wissink
Muziek: Peter Stoel
Montage: Will Wissink
Met: Cees Geel, Tygo Gernandt, Camilla Siegertsz, Tjeerd Melchers, Rick Mackenbach, Jasmin Pasteuning, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 89 minuten / Kleur
Te zien vanaf : 8 april 2009

2 gedachten over “Mijn Vader is een Detective!

Reacties zijn gesloten.