web analytics

Nothing Personal

Reacties zijn gesloten

“Groots in al haar eenvoud”

Neerslachtig maar resoluut trekt Anna de trouwring van haar vinger. Haar appartement is leeg, op straat nemen voorbijgangers de laatste resten uit haar verloren leven mee. In de daaropvolgende scènes portretteert regisseur Urszula Antoniak Anna terwijl deze zwijgzaam en wanhopig door uitgestrekte landschappen doolt. Tot ze arriveert bij een afgelegen huis, waar een eenzame man zijn dagen doorbrengt. Nothing Personal is een intens en persoonlijk drama, waarin lange stiltes, kleine gebaren en routinematige handelingen meer zeggen dan duizend woorden.

Krachtig
Met veel gevoel voor sfeer en detail werkt Antoniak de gemoedstoestand van de eenzame Anna uit. Langzaam en onzeker, maar daardoor juist zo krachtig, verandert ze van een verbitterde en verloren jonge vrouw in een toegewijde en bezorgde spanningspartner. Maar nog belangrijker: nadat Anna door haar gestrande huwelijk haar hoop en vertrouwen in de medemens en toekomst had verloren, durft ze door de ontmoeting met de eenzame man weer vooruit te kijken en te bouwen op de mensen om haar heen. Leefde ze in het begin van haar vluchtpoging van dag tot dag, geïsoleerd en vermeed ze elk menselijk contact, naarmate ze langer rond het afgelegen huis verblijft, wordt de band met de buitenwereld weer hersteld – ook al bestaat deze slechts uit één persoon.

Het proces dat Anna doorloopt, van verwijdering tot afkeer tot toenadering, krijgt door de zelfverzekerde en persoonlijke aanpak van Antoniak een sterke symbolische kracht mee. Deze kracht van de vertelling schuilt voornamelijk in de eenvoud van zowel beeld als woord. Antoniak zegt en toont niet meer dan nodig is, waardoor de ontwikkeling van Anna des te meer indruk achter laat.

Nothing Personal (2009)
Regie:
Urszula Antoniak
Scenario: Urszula Antoniak
Producent: Reinier Selen, Edwin van Meurs
Camera: Daniël Bouquet
Muziek: Ethan Rose
Montage: Nathalie Alonso Casale
Met: Stephen Rea, Lotte Verbeek
Taal: Engels
Duur van de film: 85 minuten / Kleur
Te zien vanaf : najaar 2009

Reacties zijn gesloten.