web analytics

Nuit Noire

Reacties zijn gesloten

 “Fascinerende film, vanaf 21 april verkrijgbaar op dvd!”

 

Op 21 april brengt Filmreaks de Belgisch-Nederlandse coproductie Nuit Noire uit op dvd. Deze bevreemdende film van Olivier Smolders uit 2005 toerde eerst een jaar lang succesvol langs allerlei filmfestivals, om op 5 april 2006 een bescheiden bioscooproulatie in België te krijgen. Veel bezoekers leverde dat niet op. Met de komende dvd kan daar verandering in worden gebracht. En eigenlijk moet dat ook wel, want Nuit Noire is een bijzondere, vaak fascinerende film, die vooral het arthouse-publiek niet aan zich voorbij mag laten gaan. 

 

 

 

Olivier Smolders
Olivier Smolders staat bekend als een eigenzinnig en experimenteel regisseur. Zijn gehele oeuvre bestaat uit films die spelen met de gebruikelijke cinematische conventies.Tijd, ruimte en vooral de samenhanggende constructie hiervan zijn volop aan experimenten onderhevig. In al zijn werk speelt de regisseur een spel met de kijker en probeert hij deze bewust te maken op de aanwezigheid van het medium. De kracht van het beeld staat centraal; het is dan ook niet voor niks dat er vrijwel geen spraak in zijn films voorkomt en er een grote nadruk ligt op de vormgeving, montage en cinematografie.

 

Olivier Smolders werd op 4 januari 1956 geboren in Léopoldville, te Kongo. Naast zijn werk als regisseur is Smolders ook bekend als producent, publicist en professor aan het INSAS. Zijn regiecarrière startte hij in 1987 met de korte film Point de fuite. In de tien jaar daarna volgden er nog zeven korte films, variërend van een enkele minuut tot een half uur. Nuit Noire uit 2005 betekent zijn langspeelfilmdebuut.

 

 

Nuit Noire
“Het is twaalf uur en drieëntwintig seconden. Binnen één minuut zal het gedurende vijftien seconden dag zijn.”

 

Gesitueerd in een surrealistische wereld, waarin de zon slechts vijftien seconden per etmaal van zich doet laat gelden, vertelt de film het verhaal van Oscar, conservator in het Museum voor Natuurwetenschappen. Deze zou niets liever doen dan zijn dagen wijden aan zijn passie voor insecten. Alleen zijn er geen dagen meer. Sinds mensenheugenis schijnt de zon alleen ’s middags nog vijftien seconden. De rest van de tijd is de wereld gehuld in een eindeloze nacht. Als Oscar op een dag thuiskomt van het werk, ligt er een Afrikaanse vrouw in zijn bed. Ze lijdt aan een mysterieuze en ongeneeslijke ziekte en heeft blijkbaar zijn huis uitgekozen om te sterven. Tenzij het niets meer dan een hersenschim is …

 

Surrealistisch
Tijdens het kijken van de film trek je als kijker onherroepelijk parallellen met het werk van de Amerikaanse regisseur David Lynch (Twin Peaks, Mulholland Drive). Net als Lynch, schept ook Smolders een absurd en surrealistisch eigen universum, dat echter de normaalste zaak van de wereld lijkt voor de personen die erin leven. Het is zelfs zo normaal dat wanneer de zon eindelijk begint te schijnen, de hoofdrolspeler zich met rode en dichtgesperde ogen over de straten begeeft. De gestileerde omgevingen, rare personages en onverklaarbare gebeurtenissen zijn de dagelijkse verschijnselen waarmee de protagonist te maken heeft. Voor de kijker is het dat echter allemaal niet, en levert het fascinerende momenten op. Of er tussen al het getoonde nu wel of geen logisch verband bestaat is eigenlijk maar bijzaak.

 

 

Fascinerend
Dit bevreemdende sfeertje wordt versterkt door het creepy sounddesign, het stille spel en ondoordringbare karakters van de acteurs en de donkere beelden en composities. Gedurende de hele film horen we dreigende en diepe synthesizer geluiden, dromerige muziek of donderslagen, wind en regen. Spreken doen de personages bijna niet, de film wordt vooral voortgestuwd door allerlei vreemde situaties of plots opduikende personages en dieren. Motieven blijven onduidelijk en psychologie bestaat in deze wereld niet. Het lijkt een beetje op een post-apocalytisch wereldbeeld; een wereld die is ontstaan na onze huidige, waarin de mens en technologie weer net zo primitief zijn als vroeger. Of zijn het toch gewoon de hersenspinsels van een verloren en dolend persoon? Of misschien beide? Nuit Noire is een fascinerend schouwspel, dat dankzij haar absurde wereld en consistente sfeerschepping vrijwel de volledige speellengte weet te boeien.

 

Waardering:
*** half

 

 

DVD Nuit Noire

 

De dvd bevat de volgende extra’s:
– Verwijderde scènes
– Korte film
– Interview
– Behind the scenes

Een man verlaat iedere dag zijn appartement om in een natuurhistorisch museum insekten te catalogiseren. Op een zeker moment wordt door een luidspreker aangekondigd dat het daglicht zich, zoals gewoonlijk, een luttele vijftien seconden zal laten zien. Vreemd, maar het wordt nog vreemder wanneer hij later die dag een zieke negerin in zijn bed aantreft. Het wordt nog vreemder wanneer hij later die dag een zieke negerin in zijn bed aantreft. Het verhaal lijkt  louter op associaties gebouwd en behalve de invloed van Lynch is er ook verwantschap met het werk van Belgische surrealistische schilders als Magritte en Delvaux.

 

Beeld: 16:9 anamorphic
Geluid: Dolby Digital 5.1, 2.0 – Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels

 Nuit Noire is vanaf 21 april te koop op dvd.