web analytics

One Night Stand 2009: Maite was hier

Reacties zijn gesloten

Op de laatste editie van het Nederlands Film Festival is de vierde lichting One Night Stands in première gegaan. Vanaf 9 oktober wordt er wekelijks op Nederland 2 om 22.50 uur een One Night Stand uitgezonden. Maite was hier van Boudewijn Koole mag het spits afbijten.

Leven
Maite was hier is een portret van de veertienjarige Maite (Abbey Hoes) die in het ziekenhuis verblijft, nadat voor de derde keer leukemie is geconstateerd. De doktoren bieden haar een zeer risicovolle behandeling aan en ze moet goed nadenken of ze die wil ondergaan of niet. Haar wereld in het ziekenhuis is klein en overzichtelijk, ’s nachts bezoekt ze slapende patiënten en overdag kaart ze met patient John (Daan van Dijsseldonk). Ze maken grappen die alleen doodzieke patiënten begrijpen. Maite’s enige contact met de buitenwereld zijn haar ouders en haar vriendin Pien (Sigrid ten Napel). Waar haar moeder (Anneke Blok) slechts tranen laat, legt haar vriendin wél echt contact. Hunkerend naar verhalen over vriendjes en uitgaan, klampt Maite zich aan Pien vast.

Boudewijn Koole, die tien jaar geleden de serie Pierlala voor de VPRO maakte, zegt gefascineerd te zijn door hoe kinderen omgaan met de dood. Tijdens de opnamen van Pierlala, raakte hij goed bevriend met Gilliard, een jongetje met een terminale ziekte, dat op negenjarige leeftijd overleed. Een andere inspiratiebron voor het schrijven van Maite was hier waren de dagboeken van Floortje Peneder, waarin ze haar innerlijke strijd tegen de dood beschrijft.

Maite was hier werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Televisiedrama. Het juryrapport roemde de acteerprestaties van de jonge Abbey Hoes en Sigrid ten Napel. Daarnaast ook het prachtige camerawerk, dat zorgde voor ‘een mooi gestileerd maar toch ingetogen portret (…) De schoonheid van de film doet je hopen dat zij kiest voor de schoonheid van het leven.’

Waardering: ****

Te zien: vrijdag 9 oktober, 22.45 uur, Nederland 2.

Foto: Dinand van der Wal