web analytics

One Night Stand: Taxi 656

Reacties zijn gesloten

“Lichtzinnige tragikomedie”

 

Een man (Cor) wordt afgekeurd voor de bouwvak. Uit moedeloosheid laat hij zich omscholen tot taxichauffeur. Wonder boven wonder slaagt hij voor het examen. Ondanks zijn gebrekkige communicatieve en sociale vaardigheden, ontpopt hij zich al snel tot de ideale (al dan niet zwijgende) gesprekspartner. Zelf begint hij ook zoveel plezier in zijn nieuwe werk te krijgen, dat hij zijn huwelijk, dat na vijfentwintig jaar sowieso al niet al te best meer is, verwaarloost.

 

 

Onder regie van Saskia Diesing is Taxi 656 een amusante en onderhoudende film geworden, zonder al te veel inhoud. De personages zijn nogal vlak en schetsmatig, maar sterk genoeg om de kijker bijna veertig minuten te boeien. De verwikkelingen van het echtpaar thuis zijn eveneens clichématig, maar krijgen gelukkig weinig waarde toegedicht. Hierdoor blijft de toon van de film lichtzinnig en is het geheel goed verteerbaar.

 

In het bij momenten komische scenario – de terugkerende grapjes over de bevrijding doen hun werk goed, met name de scène waarin Frits Lambrechts op identieke wijze contact probeert te zoeken met het verstilde hoofdpersonage is grappig – ligt de nadruk op de omslag van Cor, die door de verschillende gasten die zijn taxi betreden langzaam ontdooit, nieuwe kanten van het leven ontdekt en zijn zelfvertrouwen ziet stijgen.

 

Dat een aantal taxiritjes wezenlijk weinig toevoegen en dat het acteerwerk niet boven de middelmaat uitstijgt, mag de pret niet drukken. Taxi 656 is lichtzinnig vermaak, met een aantal komische momenten en biedt wellicht zelfs enige ontroering voor wie zich herkent in het hoofdpersonage.

 

Waardering: ***

 

Te zien: vrijdag 14 november, 22.45 uur, Nederland 2.