web analytics

ONS 2009: De Ander

Reacties zijn gesloten

Aanstaande vrijdag 11 december is alweer de een-na-laatste One Night Stand aan de beurt. Na Nova op Nederland 2 kunnen we kijken naar De Ander van Rolf van Eijk, waarin drie personages elkaar in de haven van nachtelijk Rotterdam tegen komen.

Oorlog
In De Ander worden drie losse verhaallijnen aan elkaar gesmeed, het enige dat de hoofdpersonen gemeen hebben is de oorlog in het Midden Oosten. De één wordt er naar toe uitgezonden, de ander is er net vandaan gevlucht. De derde keert zich af van haar ouders die maar niet los kunnen komen van hun geboorteland.

Behalve deze drie personages zijn er nog wat zijlijnen, die een suggestie van een ensemble-film wekken. Helaas zijn ze niet genoeg in detail uitgewerkt om een evenwichtig geheel te vormen. Het industriële havengebied van Rotterdam zet zo’n onderkoelde toon neer, dat het de acteurs niet lukt om de kijker tot meeleven te bewegen.

Die nachtelijke en kille sfeer past overigens prima bij de politieke boodschap van de makers, die vooral door de plaatsing van de verhalen tussen archiefbeelden uit het journaal er dik bovenop ligt. Maar zo’n boodschap wordt door de kijker niet voor zoete koek aangenomen als de diepgang bij zowel karakters als gebeurtenissen ontbreekt. Wellicht is veertig minuten ook wel te kort om zo’n groots maatschappijkristisch verhaal te willen vertellen.

Waardering: ***

Te zien: vrijdag 11 december, 22.50 uur, Nederland 2.