web analytics

Recensie: 900 Dagen

Reacties zijn gesloten

De rol van West-Europa en de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog is al lang en breed uitgemeten, Oost-Europa en het Russische leger moeten het met minder aandacht doen. Stalingrad en Leningrad zullen desondanks bij iedereen wel een belletje doen rinkelen, maar wat er zich precies heeft afgespeeld, zullen weinigen weten. In de documentaire 900 Dagen schetst regisseuse Jessica Gorter een beeld van het Beleg van laatstgenoemde stad, de overlevenden hiervan en de Russische propagandamachine.

Helden?
900 Dagen lang was Leningrad afgesloten van de rest van de buitenwereld. Op 8 september 1941 belegerden de Duitsers de Russische stad, maar op 27 januari 1944 trokken ze zich terug, zonder de stad ook maar één moment volledig in handen te hebben gehad. De leefomstandigheden waren desalniettemin desastreus, en de hoeveelheid doden en gewonden groot. De overlevenden worden gezien als helden, maar zijn zij dat ook? Of voelen zij zich dat ook wel?

Interviews
Door middel van archiefmateriaal, maar vooral veel interviews met overlevenden van destijds gaat documentairemaakster Jessica Gorter op zoek naar wat er zich in die 900 dagen heeft afgespeeld in Leningrad. De verhalen zijn vaak onthutsend en pijnlijk, de geïnterviewden zichtbaar vol emotie. Hun verhalen staan in schril contrast met de beelden van een feestelijke parade, die door de overheid jaarlijks speciaal voor de ‘helden van toen’ wordt georganiseerd.

Kil
Het idee achter deze montage is duidelijk en begrijpelijk, maar werken doet ze niet altijd. Ondanks dat de pijn en het verdriet af en toe van de gezichten van overlevenden is af te lezen, lukt het Gorter niet de verhalen daadwerkelijk tot leven te brengen. Hiervoor is de benadering te kil en weinig filmisch. 900 Dagen is als oral history van grote waarde, maar echt indruk maken doet ze nergens.

Waardering: ***

900 Dagen (2011)
Regie: 
Jessica Gorter
Producent: Frank van den Engel
Camera: 
Sander Snoep
Montage:

Taal: Russisch
Speelduur: 77 minuten / Kleur
Te zien vanaf: