web analytics

Recensie: A Long Story

Reacties zijn gesloten

Jorien van Nes vervaardigde het afgelopen decennium voornamelijk (prima) documentaires. Met de sympathieke Oversteek-film A Long Story maakt ze een nog niet perfect, maar wel veelbelovend langspeelfilmdebuut. 

alongstory

In A Long Story volgen we de wereld van weduwnaar Ward. Deze huurt Doru, een Roemeense bouwvakker, in om zijn huis te schilderen. Als Doru plotseling verdwijnt, besluit Ward om de zorg op zich te nemen voor de negenjarige zoon van Doru, Mihai. Samen reizen ze af naar Roemenië op zoek naar de moeder van de jongen.

Dat we niet te maken hebben met een commerciële productie, is aan alles te merken. A Long Story draait volledig om hoofdpersoon Ward en het Roemeense jongetje waar hij zich over ontfermt en is zowel visueel als auditief subtiel en in die zin minimalistisch. De handheld-camera zit de hoofdrolspelers dicht op de huid en stiltes, of non-verbale communicatie, zijn eerder regel dan uitzondering. Hoewel het scenario enkele zaken er af en toe wel te dik bovenop legt, weet Van Nes een meeslepende eigen stijl en sfeer te creëren, die ervoor zorgt dat A Long Story de volledige lengte blijft boeien. Dit is eveneens te danken aan de sterke cast – en dan met name aan hoofdrolspelers Raymond Thiry en Ioana Flora -, de sfeervolle soundtrack en het fraaie Roemeense stads- en plattelandsbeeld.

Waardering: *** half

Te zien tijdens het NFF: 29-09, 30-09 en 03-10.
Te zien in de bioscoop: vanaf 17 oktober.