web analytics

Recensie: Adem

Reacties zijn gesloten

Tom heeft mucoviscidose, taaislijmziekte in de volksmond. Dat hij er uiteindelijk aan ten onder zal gaan is een feit, maar hij blijft ook een tiener die lol wil trappen met zijn vrienden en verliefd kan worden. De Belgische regisseur Hans van Nuffel wil in zijn regiedebuut laten zien in hoeverre een jeugdige geest het kan winnen van een slopende ziekte. Een mooi uitgangspunt, dat helaas soms wat ongeloofwaardig wordt uitgewerkt.

De zeventienjarige Tom woont praktisch in het ziekenhuis. Steeds weer moet de capaciteit van zijn longen worden getest, of ligt hij in een bed aan de beademing. Het groepje hangjongeren waar hij deel van uitmaakt komt geregeld op bezoek met pizza, of het lucratieve plan om uit het ziekenhuis gestolen medicijnen te verhandelen. Tom doet vrolijk mee, maar is intussen meer bezig met zijn ziekte. Hoe lang kan en wil hij het eigenlijk nog volhouden?

Tieners voelen zich wel vaker onbegrepen, maar dat ligt hier wel anders. Toms beste vrienden snappen niet wat hij wil en zelfs zijn vader lijkt de situatie niet te kunnen accepteren, ook omdat zijn andere zoon dezelfde ziekte heeft. Dat Tom toch nog hoop, energie en liefde krijgt, komt door de lotgenoten op zijn afdeling.

Adem is een mix van feelgood, coming-of-age en rauw drama, die op het ene moment pakkend en aangrijpend kan zijn, maar ook snel weer kan omschieten door ongeloofwaardige wendingen. Het schrijnende contrast van jonge energie tegenover een ziekte die daar steeds meer van wegneemt levert sterke momenten op, maar wordt soms te veel overtrokken. Vooral tegen het einde blijken de bijpersonages te karikaturaal om echt te kunnen ontroeren. Gelukkig komen de twee hoofdpersonen, Tom en ziekenhuiskompaan Xavier, wel over als mensen van vlees en bloed. Wouter Hendrickx (Xavier), onlangs nog te zien in De Helaasheid der Dingen, en de nog onbekende Stef Aerts (Tom), zetten die rollen mooi en ingetogen neer.

Van Nuffel weet zijn regiedebuut niet de impact te geven die het had kunnen maken, maar weet toch van een film die zich bijna alleen maar in een ziekenhuis afspeelt, een onderhoudend, en bij vlagen intrigerend en ontroerend drama te maken.

Waardering: ***

Adem (2011)
Regie: Hans van Nuffel
Scenario: Jean-Claude van Rijckeghem en Hans van Nuffel
Producent: Dries Phlypo en Jean-Claude van Rijckeghem
Camera: Ruben Impens
Montage: Alain Dessauvage
Muziek: Spinvis
Met: Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Maarten Mertens, Marie Vinck, Anemone Valcke, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 90 minuten
Te zien vanaf: 7 juli 2011