In vervolgfilms lijkt vaak alles groter te moeten. All Stars 2 heeft uitbundigere grappen en zwaarder drama, maar dat die extremen zo groot zijn geworden doet de balans ertussen geen goed. Hoewel hij op sommige momenten nog steeds even komisch is, en op andere weer even aangrijpend, lijkt hij nauwelijks meer op zijn voorganger. Toch blijft die warme vriendengroep een plezier om naar te kijken.
Het eerste deel was een soap-achtige tragikomedie over twintigers die al jaren bij elkaar in een voetbalteam spelen. Er gebeurde van alles, maar de film bleef relatief ingetogen, met een aangenaam polder-sfeertje. Dat heeft nu plaats moeten maken voor een roadmovie waarin de Swift Boys de ene lollige situatie na de andere meemaken.
Die rare toestanden zijn af en toe wel geestig, maar worden vervelend als er krampachtige pogingen tot drama doorheen worden gemixt. Een naakte voetbalwedstrijd tussen een stel veertigers begint nog vermakelijk schunnig, maar kantelt snel naar plat vermaak. Dat het dan tussendoor opeens schrijnend wordt misstaat flink, vooral omdat op datzelfde moment een opgefokte Daniël Boissevain de afgescheurde tepel van een tegenspeler tussen zijn duim en wijsvinger heeft. Sowieso geen heel verfijnde grap.
Dat All Stars 2 – ondanks die uitspattingen – op momenten toch ontroert, komt doordat de groep acteurs een doorleefde vriendschap uitstraalt, die haast aandoenlijk wordt in de onhandige, half-stoere manieren waarop ze hun liefde voor elkaar duidelijk willen maken. Jean van de Velde accentueert die jarenlange band af en toe in korte montages, waarin de beelden van 14 jaar geleden worden gespiegeld aan die van nu.
De tijd heeft zichtbaar effect gehad op de heren; ze zijn grijzer, kaler en hun voetbalshirts zitten strakker. Maar nog steeds zijn ze niet bij hun sport weg te slaan. In All Stars 2 gaan ze op vakantie naar Barcelona voor de bruiloft van ploeggenoot Bram, en natuurlijk om een grote wedstrijd te kunnen zien. Op Schiphol gaat het al mis, dus besluiten ze een trip met de auto te maken, wat alleen maar voor meer problemen blijkt te zorgen.
Wat niemand ontgaan zal zijn, is dat er één persoon uit het team ontbreekt. Om het verhaal kloppend te krijgen is Hero, het personage van Antonie Kamerling, vertrokken naar de Himalaya en mag zijn broertje Nemo in plaats van hem mee op reis. Een aardige oplossing, maar toch wringt het, simpelweg omdat Nemo geen deel uitmaakt van de groep die we in de eerste film leerden kennen (pas in de televisieserie was hij voor het eerst te zien).
Toch illustreert dat gat wat er is ontstaan ook deels waar de film over gaat. Dat het leven doorgaat en alles anders kan lopen dan je verwacht. Als de overgebleven mannen tegen het eind het bekende liedje van Antonie Kamerling uit 1997 zingen, voelt dat aan als een oprecht eerbetoon aan een vriend, ook buiten de film.
Waardering: ***
All Stars 2: Old Stars (2011)
Regie en scenario: Jean van de Velde
Producent: Rolf Koot, Jean van de Velde en Mischa Alexander
Camera: Jules van den Steenhoven
Montage: Sander Vos en Liesbeth Wieggers
Met: Peter Paul Muller, Danny de Munk, Thomas Acda, Daniël Boissevain, Cas Jansen, Kasper van Kooten, Raymi Sambo, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 123 minuten
Te zien vanaf: 13 oktober 2011
Reacties zijn gesloten.