web analytics

Recensie: Alle Tijd

Reacties zijn gesloten

Aanstekelijke humor en zwaar drama werden knap afgewisseld in Simon (2004), de euthanasiefilm van Eddy Terstall die vier Gouden Kalveren won. Alle Tijd, het speelfilmdebuut van Job Gosschalk, werkt op eenzelfde manier en is ondanks de tekortkomingen een warme en ontroerende film geworden.

Dat de film niet zo goed is als Simon ligt voornamelijk aan het scenario. Drama en komedie worden goed afgewisseld, maar er worden terloops te veel thema’s aangehaald waarover Gosschalk iets wil zeggen. Opgroeien zonder ouders, verlatingsangst, homoseksualiteit, onvruchtbaarheid, ziekte, leven en dood; los van elkaar overtuigen de thema’s aardig, maar samen genomen dringen ze zich te veel op. Bepaalde dialogen hadden bovendien subtieler kunnen zijn. Maar die mankementen kunnen gemakkelijk worden vergeten.

Cast
De film heeft een uitstekende cast en daarmee blijft hij prima overeind staan. Het zal geen toeval zijn dat Gosschalk hiervoor vooral succes als casting director; onder anderen Willeke van Ammelrooy, Carice van Houten en Cees Geel zullen hun Gouden Kalf mede aan hem te danken hebben. Met Alle Tijd zouden er best eens nieuwe nominaties kunnen vallen.

Paul de Leeuw en Karina Smulders gooien in ieder geval hoge ogen en worden bijgestaan door Lineke Rijxman en Teun Luijkx in mooie bijrollen. De Leeuw weet voor het eerst in zijn acteercarrière echt te ontroeren, Smulders speelt haar beste rol tot nu toe en vormt het sprankelende middelpunt van de film. Ze spelen Maarten en Molly, broer en zus die sinds het overlijden van hun ouders op elkaar zijn aangewezen. Maarten zorgt graag voor zijn jongere zus, maar zij wordt verliefd op Teun en trekt bij hem in. Ook Maarten krijgt een relatie, maar eigenlijk wil hij het liefst Molly weer terug.

Oprecht en hartroerend
Meer van de plot weggeven is eigenlijk niet nodig. Er gebeurt genoeg, maar waar het om draait is dat Alle Tijd, ondanks een wat moeizaam begin, oprecht overkomt en hartroerend is. Een regisseur met meer ervaring zou zijn film misschien meer finesse hebben kunnen meegeven, maar Gosschalk maakt Alle Tijd luchtig en meeslepend genoeg. Hij houdt het tempo er goed in en eindigt met een innemend slotakkoord.

Waardering: *** 1/2

Alle Tijd (2011)
Regie en scenario: Job Gosschalk
Producent: Alain de Levita
Camera: Han Wennink
Montage: Job ter Burg
Muziek: Chrisnanne Wiegel, Melchers Meirmans en Merlijn Snitker
Met: Paul de Leeuw, Karina Smulders, Lineke Rijxman, Teun Luijkx, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 97 minuten
Te zien vanaf: 14 april 2011

Een gedachte over “Recensie: Alle Tijd

  1. Hallo makers en acteurs van ALLE TIJD,

    ik heb gelachen, gehuild en genoten.
    Ik vond het mooi en goed zoals hij was.

    Mijn verwachtingen waren hoog door de voorstukjes die ik heb gezien en alles werd waar gemaakt.

    Bij deze, Corina

Reacties zijn gesloten.