web analytics

Recensie: Biz (ONS 2010)

Reacties zijn gesloten


Variatie op het multiculturele thema van de liefde binnen een huwelijk. Nu eens niet over uithuwelijken, maar over de verschillende opvattingen van de man en de vrouw in het huishouden.

Fatma Genç schittert in de rol van Esin, een jonge Turks-Nederlandse vrouw, die getrouwd is met Serkan (Mustafa Duygulu). Waar Esin in alle opzichten zich als een moderne westerse vrouw gedraagt, houdt Serkans familie er andere opvattingen op na over de rol van de vrouw binnen het huwelijk. Wanneer Serkan met zijn vader weg moet voor zaken, krijgt Esin ineens te maken met de verregaande inmenging van haar schoonfamilie.

Regisseur Janice Pierre vertaalde het scenario van Jolein Laarman naar een beschrijvende film over een Turkse gemeenschap in Nederland, waarbij de vertelling bij de jonge Esin blijft, zodat we weinig voelen van de tweestrijd die de man ongetwijfeld tart. Het drama wordt klein gehouden en is mooi in beeld gebracht. Zowel de plot als het einde kennen weinig verrassingen, waardoor Biz (wij) bijna aandoet als een slice-of-life film.

Waardering: ***

Te zien: vrijdag 12 november 23.10 uur, Nederland 2.