web analytics

Recensie: Caged

Reacties zijn gesloten


Negen jaar geleden baarde regisseur Stephan Brenninkmeijer opzien doordat zijn film
Swingers geweigerd werd door bioscoopexploitant Pathé. De film zou te expliciet pornografisch zijn. In zijn nieuwe erotische thriller Caged, inmiddels voor iedereen beschikbaar via Video on Demand (VoD), gaat de regisseur nog een stapje verder. 

Vooroordelen
Caged
gaat over Stella, een vrouw van middelbare leeftijd, die moet vechten tegen de vooroordelen die de maatschappij heeft over seksueel assertieve vrouwen. De film opent met beelden van Stella, opgesloten in een donkere kelder. Middels allerlei flashbacks wordt vervolgens duidelijk hoe en waarom zij daar terecht is gekomen. Stella heeft genoeg van de knuffelseks met haar man en wil ook op een andere manier seksueel bevredigd worden. Het komt haar duur te staan.

Spanning
Gedragen door de onbekende maar uitstekend acterende Chantal Demming is Caged een sfeervolle en meeslepende film geworden, die de kijker genoeg spanning biedt. Is het niet door de gehele gedachtegang achter de film of de ijzingwekkende setting – de verlaten kelder en in fel contrasterende witte kleding gestoken ontvoerders houden het geheel voortdurend mysterieus –, dan is het wel door de vele erotische scènes die de film rijk is.

Expliciet
Want veel schuwt Brenninkmeijer niet in zijn nieuwste productie. Van enkele masturbatiescènes tot beelden van een frontale erectie; de regisseur windt er geen doekjes (of lakens) om. Plat wordt Caged echter nooit. De seksscènes zijn – net als de rest van de film – bijzonder sfeervol gedraaid en zijn naast pijnlijk (een expliciete verkrachtingsscène mist haar uitwerking niet) af en toe ook opwindend.

De expliciete beelden vormen zodoende geen probleem, de af en toe te expliciete dialogen daarentegen wel. Een aantal maal klinken de gesproken teksten gekunsteld – deels door hoe ze geschreven zijn, deels door een aantal minder sterke acteurs in bijrollen. Het zorgt her en der voor een hapering in een verder bijzonder vlotte en sfeervolle film, die de kijker meer dan eens weet te prikkelen.

Waardering: *** 1/2

Caged (2011)
Regie en scenario: Stephan Brenninkmeijer
Producent: Stephan Brenninkmeijer
Camera: Robert M. Berger
Montage: Stephan Brenninkmeijer
Muziek: Danny Weijermans
Met: Chantal Demming, Babette Holtmann, Joep Sertons, Victor Reinier, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 103 minuten
Te zien vanaf: 1 september via Video on Demand (VoD)

Een gedachte over “Recensie: Caged

  1. Kon geen geduld opbrengen om de film af te kijken
    slaapverwekkend

Reacties zijn gesloten.