web analytics

Recensie: Dans voor het Leven

Reacties zijn gesloten

Na Roy Dames (Foute Vrienden) en George Sluizer (Homeland) is er nu in korte tijd een derde Nederlandse documentairemaker die zich lange tijd bezighield met één groep mensen, en daarover nu een slotaflevering uitbrengt.

Trilogie
Marijke Jongbloed maakte dertig jaar geleden haar eerste documentaire, over een groep beginnende dansers. Die vijf kinderen hebben inmiddels een middelbare leeftijd bereikt en zijn, op één na, gestopt met hun danscarrière. En zelfs die laatste, die al jaren op topniveau zit, overweegt te stoppen om een gezin te starten. In Dans voor het Leven blikken de dansers terug op hun glansjaren.

Door nieuwe interviews af te wisselen met beelden uit haar eerdere documentaires (Stap voor Stap en De Volgende Stap), schetst Jongbloed een mooi beeld over hoe sommige dingen in het leven veranderen en andere dingen altijd blijven doorwerken. De liefde voor dans zit nog diep van binnen, maar de ongeremde toegave en gedrevenheid ebde langzaam weg. De een kon het fysiek niet meer aan, de ander haalde een belangrijke auditie niet en koos ervoor haar leven een andere wending te geven.

Betrokken
Hoewel de danswereld misschien minder tot de verbeelding spreekt dan een criminele vriendengroep (Foute Vrienden) of een familie in oorlogsgebied (Homeland), blijft het belangrijkste van de documentaire overeind: de betrokkenheid van de maker. Ook Jongbloed heeft door de jaren heen een goede band kunnen opbouwen met de personen die ze volgde. Hun levensverhalen zijn niet direct sterk documentairemateriaal, maar doordat ze zo lang gevolgd zijn, ontstaan er automatisch vijf warme en persoonlijke portretten.

Waardering: ***

Dans voor het Leven (2010)
Regie en scenario: Marijke Jongbloed
Producent: René Mendel
Camera:
Brigit Hillenius
Geluid: Ludo Keeris & Joris van Ballegoijen
Montage: Barbara Hin
Taal: Nederlands / Kleur
Speelduur: 85 minuten
Te zien vanaf: 12 mei 2011