web analytics

Recensie: De President

Reacties zijn gesloten

Nadat Erik de Bruyn in 2007 zijn langverwachte tweede film maakte, was het weer een tijdje stil. De regisseur die sterk debuteerde met het sfeervolle Wilde Mossels en vier jaar geleden met Nadine opnieuw een intiem drama maakte, komt nu voor het eerst met een komedie. Helaas pakt dat een stuk minder uit.

Het stelt teleur dat een regisseur die hiervoor complexe en schrijnende drama’s maakte over mensen die hun leven betekenis willen geven, zich heeft laten verleiden om een publieksfilm te maken die dezelfde thematiek zo versimpeld en ondoordacht weergeeft. Ook De President gaat over het nastreven van dromen, maar walst gemakzuchtig de problemen die daarbij komen kijken plat.

Toekomstig Nederland
Het verhaal van De President, naar een boek van Khalid Boudou (Het Schnitzelparadijs), speelt zich vijf jaar in de toekomst af. Nederland is alle loze discussies en de achterkamer-politiek zat en heeft democratisch besloten om de democratie af te schaffen. Ons land is een republiek waarin twee partijen om het presidentschap strijden. Het loopt allemaal anders als de illegale Marokkaan Joes in de spotlights komt. Een gladde politicus biedt hem een vals paspoort aan, waarvoor Joes zichzelf in ruil moet inzetten als knuffel-Marokkaan. In een live tv-uitzending lijkt hij nauwelijks te snappen wat hij zegt, maar Nederland ziet het als een verfrissend heldere blik en wil massaal de illegale vluchteling als president hebben.

Het mag duidelijk zijn dat het plot van De President met een korrel zout genomen moet worden. Toch blijft het lastig om erin mee te gaan. De Bruyn heeft een komedie met een politieke boodschap willen maken, maar weet daar geen goede balans in te vinden. Het is lastig sympathie op te wekken voor Joes en kornuiten, die belastinggeld gebruiken voor peperdure auto’s, zwembaden, of een politie-escort naar Roemenië om een meisje te vinden. Dezelfde president loopt publiekelijk rond met Bulgaars tuig en kan het vertrouwen van de burger terugwinnen door Nederland met een kudde geiten te vergelijken.

Ongeloofwaardig
De film wordt met iedere plotwending onwaarschijnlijker. Uiteindelijk klopt er weinig meer van en heeft de kijker zich ook nog door meerdere onleuke scènes moeten slaan. President valt voorover in plas, olijk vriendje van president danst met norse lijfwachten; veel grappiger wordt het niet.

Dat De Bruyn talent en visie heeft, bewees hij al met Wilde Mossels en Nadine, maar met zijn nieuwste film schikt hij zich te veel naar een breder publiek. Misschien heeft hij daarmee wel precies gemaakt wat zijn doelgroep wil. Spijtig is nu wel dat zijn minst sterke film de meeste aandacht zal krijgen.

Waardering: **

De President (2011)
Regie: Erik de Bruyn
Scenario: Marco van Geffen
Producent: Joost de Vries en Leontine Petit
Camera: Rolf Dekens
Montage: Marc Bechtold en Brian Ent
Met: Achmed Akkabi, Najib Amhali, Dirk Zeelenberg, Rosa Reuten, e.v.a.
Taal: Nederlands, Engels, Roemeens, Berbers, Bulgaars
Speelduur: 90 minuten
Te zien vanaf: 15 september 2011