web analytics

Recensie: De sterkste Man van Nederland (telefilm 2011)

Reacties zijn gesloten


Na de romantische drama’s
Het Leven uit een Dag en Shocking Blue komt regisseur Mark de Cloe nu met een opmerkelijk luchtige film. De sterkste Man van Nederland, de eerste telefilm van 2011, is voor de hele familie.

De twaalfjarige Luuk (Bas van Prooijen) – rood haar, klein en tenger postuur – heeft zijn vader nooit ontmoet. Het is wel de sterkste man van Nederland, zegt zijn moeder. Genoeg reden om naar hem op zoek te gaan. Krachtpatser René (Loek Peters) heeft net als Luuk rood haar, dus dat moet zijn vader wel zijn, concludeert hij al snel. 

De sterkste Man van Nederland zweeft steeds net iets boven de realiteit. Het bekende verhaal over een kind dat naar zijn vader zoekt wordt aanstekelijk kolderiek gebracht. Geluidseffecten geven een cartooneske indruk (een klopje op de schouder dreunt hard door), en het lijkt alsof de naïeve Luuk af en toe uit zijn rol valt door er opeens een volwassen opmerking doorheen te gooien. De grote lijn van het verhaal blijft conventioneel, maar keer op keer wordt er een kort loopje met de realiteit genomen. Het geeft een frisse, komische noot mee aan een anders voorspelbare film.

Het begin en middenstuk zijn treffend luchtig, maar dan moet er nog een ontknoping in het drama komen. De scenaristen weten daar minder raad mee. Het is het enige gedeelte in de film dat een meer serieuze kant had moeten kiezen, maar ook hier overheerst het lichte absurdisme. Dat misstaat dan een beetje, maar dat nemen we voor lief. De sterkste Man van Nederland is een prettige familiefilm met een enthousiaste jonge hoofdrolspeler.

Waardering: *** half

Op televisie: zaterdag 8 januari, 19.00 uur, Nederland 3.

De sterkste man van Nederland (2011)
Regie: Mark de Cloe
Scenario: Maarten Lebens, Pieter Bart Korthuis
Producent: Alain De Levita en Chantal van der Horst
Camera: Bert Pot
Montage: Moek de Groot
Muziek: Rainer Hensel
Met: Bas van Prooijen, Suzan Boogaerdt, Loek Peters, Yenthe Dirks, e.v.a.
Taal: Nederlands / Kleur
Speelduur: 90 minuten 

3 gedachten over “Recensie: De sterkste Man van Nederland (telefilm 2011)

  1. Vond het een heel leuke film ondanks mijn leeftijd van 48, heb ik hem al twee keer gezien.
    Ik denk dat dit komt omdat er zoveel in te leren valt voor de huidige jeugd, en toch leuk blijft.

Reacties zijn gesloten.