web analytics

Recensie: Flysk (One Night Stand 2010)

Reacties zijn gesloten

Flysk heeft een duidelijke rol in de vijfde serie One Night Stands. Deze zwarte komedie moet de programmering luchtig, in dit geval kluchtig, houden. Maar of die reden deze film genoeg bestaansrecht geeft, is maar de vraag. 

Onbewoond eiland
Op het eiland Flysk jaagt een jong liefdespaar, gespeeld door Ian Bok en Georgina Verbaan, een droom na: een hotel runnen op een onbewoond eiland. Waar de Man de puntjes van de voorbereidingen op de i zet, is de Vrouw op zoek naar de hartstocht van weleer. Hun eerste en enige Gast (Gijs de Lange) zet de boel op scherp. 

Absurd
De art direction doet sterk denken aan De laatste Dagen van Emma Blank van Alex van Warmerdam. Maar met de helft minder personages, natuurlijk ook met slechts 50 minuten, weet regisseur Albert Jan van Rees de kijker niet zo gemakkelijk van de ene in de andere absurditeit mee te sleuren. Grappige details zijn er te weinig, waardoor de acteurs vaak alleen met hun dialogen de lachers op de hand hebben.

Verantwoordelijk voor deze dialogen is schrijver, componist en acteur Peter van de Witte, die met zijn cabaretduo Droog Brood wel weet waar de mensen om lachen. Maar een film heeft meer dimensies dan cabaret en ook komedie wordt vaak beter van personages met een beetje diepgang. Daar ontbreekt het in Flysk nog aan. Tegelijkertijd is er geen een genre waarover de meningen zo verdeeld kunnen zijn. Je loopt ermee weg, of je loopt erbij weg. 

Waardering: ** 

Op televisie: vrijdag 5 november, 23.15 uur, Nederland 2