web analytics

Recensie: Gooische Vrouwen

Reacties zijn gesloten

De filmversie van Gooische Vrouwen verschilt niet veel van de populaire serie. Oppervlakkig, maar toch vermakelijk.

Gooische Vrouwen lijkt in een aantal opzichten op een slechte soap. Personages zijn vlakke stereotypes, verwikkelingen zijn uitgemolken en voorspelbaar, en de plot is vrijwel doelloos. Maar waar dat normaal gesproken grote problemen zou opleveren, past het best aardig in een parodie op het inhoudsloze leven in het Gooi.

Leuke vondsten
Dat komt ook doordat de film niet blijft hangen aan die soap-aspecten, maar geregeld aanstekelijk scherp uit de hoek komt. Niet iedere grap is raak, maar scenarist Frank Houtappels, die al een aantal afleveringen schreef, blijkt vindingrijk genoeg om een volle film te vermaken. Het platgetreden verhaal en de afgezaagde perikelen die daarbij komen kijken zijn soms vervelend, maar worden genoeg afgewisseld met amusante vondsten en details.

Niet alleen in het scenario, maar ook op visueel gebied is er duidelijk veel nagedacht. Meerdere hoogtepunten komen in de gedaante van Alex Klaasen, wiens outfits steeds idioter worden (een stokbrood als handtas? Het kan). Het dieptepunt wordt bereikt met een beschilderd busje waarbij de benzineklep precies tussen twee vrouwenbenen zit.

Ook de personages zijn niet altijd even geslaagd. Linda de Mol, Tsitske Reidinga en Susan Visser zijn thuis in hun rollen en hebben zichtbaar plezier, maar Lies Visschedijk heeft meer moeite. Dat is ook niet zo vreemd, want haar personage Roelien is een zeurderige vrouw zonder de flair van haar vriendinnen, en steekt daardoor negatief af.

Balans
Het scenario, hoe grappig het af en toe ook uit de hoek komt, is dus lang niet altijd goed uitgebalanceerd. Dat wordt vooral duidelijk als de dames meedoen aan een zelfverwezenlijkingscursus in Frankrijk, laat in de film. Het drama noch de grappen komen aan binnen de muren van het klooster, ook al zien we Loes Luca en Monic Hendrickx voorbij komen.

Waar de film zo vlot begon, wordt hij dan steeds zoutelozer. Met 105 minuten duurt hij net te lang voor wat het is. Jammer, maar geen ramp, want deze speelfilm is vaak net zo leuk als de serie.

Waardering: ***

Gooische Vrouwen (2011)
Regie: Will Koopman
Scenario: Frank Houtappels
Producent: John de Mol
Camera: Tom Erisman
Muziek: Jeroen Rietbergen
Montage: Joseph Derksen
Met: Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Susan Visser, Lies Visschedijk, Peter Paul Muller, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 105 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 10 maart 2011