web analytics

Recensie: Hou me vast – De Dijk

Reacties zijn geslotenAl dertig jaar lang maakt De Dijk deel uit van het Nederlandse muziekrepertoire. Klassiekers als ‘Bloedend hart’, ‘Mag het licht uit’ en ‘Huil maar niet’ worden nog met grote regelmaat gedraaid. Filmmaakster Suzanne Raes besloot de band te volgen. Het leverde een boeiend en ontroerend document op. 

Open en eerlijk
Aan de vooravond van een eventuele internationale doorbraak en een periode waarin frontman Huub van der Lubbe de toekomst van de band overpeinst, richt Raes de camera’s op een van Nederlands bekendste muziekgroepen. Ietwat gekunsteld ingekapseld in het toekomstperspectief van De Dijk, schetst ze vervolgens een open en eerlijk portret, waarin de samenwerking van de band met soullegende Solomon Burke een belangrijke rol speelt.

Solomon Burke
Voor elk bandlid is Burke een groot voorbeeld, en de samenwerking aan hun eerste internationale album ‘Hold on Tight’ is dan ook een groot(s) moment. De feestelijke bekroning moet komen van een gezamenlijk optreden in Paradiso. Het loopt anders – de ochtend van zijn aankomst in Amsterdam overlijdt Solomon Burke op Schiphol. De Dijk is er kapot van: ze verliezen een vriend, maar ook valt een mogelijke internationale droom aan diggelen.

De open houding van De Dijk ten opzichte van Raes en haar crew op dit moment tekenend voor de ontwapenende blik die de documentaire de kijker biedt. Raes kreeg een enorme vrijheid en maakt daar optimaal gebruik van. Hou me vast – De Dijk is een boeiend document geworden, met enkele ontroerende sequenties, leuke achter de schermen beelden en muzikale hoogtepunten – niet alleen voor liefhebbers van De Dijk, maar voor iedereen.

Waardering: ****

Hou me vast – De Dijk (2011)
Regie en scenario: 
Suzanne Raes
Producent: Suzanne van Voorst, Ilja Roomans
Camera: Mark Bakker
Montage: Elja de Lange
Muziek: De Dijk
Met: De Dijk, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 83 minuten
Te zien vanaf: 25 september 2011

Een gedachte over “Recensie: Hou me vast – De Dijk

  1. Hoe is het mogelijk dat deze docu na 2 weken alweer uit de nederlandse bioscopen is verdwenen?

Reacties zijn gesloten.