web analytics

Recensie: Isabelle

Reacties zijn gesloten

Daar ligt ze, Halina Reijn. Uitgemergeld, vuil, schijnbaar meer levend dan dood. Een beeld dat in het hoofd blijft steken: daar ligt niet alleen het personage Isabelle, maar ook een actrice van vlees en bloed.

Toevoeging
Isabelle is een film die daadwerkelijk iets toe weet te voegen aan het boek waarop het is gebaseerd. Ben Sombogaart, die eerder al een uitstekende verfilming maakte van De Tweeling (ook van schrijfster Tessa de Loo), behandelt met zijn nieuwste film een interessante en universele thematiek, en weet die op meerdere niveaus door te voeren.

Het titelpersonage van de film is een geliefd en gevierd actrice die tijdens een vakantie wordt ontvoerd door Jeanne, een vrouw met een mismaakt gezicht en geen enkele vorm van liefde of vriendschap in haar leven. Al snel wordt duidelijk dat ze niet alleen jaloers is op de knappe Isabelle, maar dat ze haar ook goed kan gebruiken. Niet voor vriendschap, maar voor een serie schilderijen. De kunstenares wil de ontbinding en aftakeling van schoonheid in de natuur laten zien. Isabelle wordt uitgehongerd.

Uiterlijk
Van de knappe actrice die we aan het begin van de film zien, blijft weinig over. In sommige shots is ze schrikwekkend mager. Wanneer ze zwak, uitgehongerd en volledig naakt over de grond kruipt, shockeert dat niet alleen door het beeld zelf, maar ook door het idee dat Halina Reijn op dat moment maar weinig verschilt met haar personage. Meer nog dan Tineke Caels, die vrijwel onherkenbaar is door de gezichtsprotheses, neemt ze afstand van haar eigen schoonheidsbeeld. Haar uiterlijk is van ondergeschikt belang, draagt ze ermee uit.

Het is precies de thematiek waar de film om draait. Isabelle gaat over hoe uiterlijk het hele leven kan bepalen. Als Isabelle en Jeanne praten over de rol van schoonheid, blijkt dat ze er allebei even afhankelijk van zijn. Met een zijverhaal, waarin een fan van Isabelle op eigen houtje zijn vermiste idool probeert te vinden, worden ook nog eens vraagtekens gezet bij de goede bedoelingen van iemand die te hulp schiet. Is het hem niet ook gewoon allemaal om schoonheid te doen?

Het maakt Isabelle tot een intrigerende film. Sombogaart gebruikt het boek van de Loo voor een onderhoudende thriller, die niet alleen vragen over schoonheid en schijn stelt, maar ze met twee sterke hoofdrolspeelsters ook visualiseert.

 Waardering: ****

Isabelle (2011)
Regie: Ben Sombogaart
Scenario: Marieke van der Pol
Producent: Frans van Gestel, Anton Smit en Arnold Heslenfeld
Camera: Piotr Kukla (D.O.P.)
Montage: Herman P. Koerts
Met: Halina Reijn, Tineke Caels, Wim Opbrouck, e.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 100 minuten
Te zien vanaf: 22 september 2011