web analytics

Recensie: Met donker Thuis (ONS 2011)

Reacties zijn gesloten

In Met donker Thuis brengt een jonge militair een bezoek aan de familie van zijn overleden pelotongenoot. In de luxueuze villa raakt hij op een ongemakkelijke manier betrokken bij hun rouwverwerking.

Rouwproces
Johnny, een 21-jarige militair, brengt als kistdrager zijn gesneuvelde pelotongenoot Diederick van Afghanistan naar Nederland. Terug in eigen land, heeft hij nog één missie. Hij moet Diedericks verjaardagscadeau voor zijn tweelingzus nog overhandigen. Johnny betreedt de villa waar de onderlinge relaties van de rouwende familie op scherp staan. Vader, militair, draagt het verlies ogenschijnlijk professioneel; zakelijk en koel. Moeder vlucht in allerlei dagelijkse klusjes, terwijl de dochter zich afzondert. Door de komst van Johnny komt bij eenieder het verdriet langzaam naar boven.

Veilig
Met Robert de Hoog, Gaite Jansen, Gijs Scholten van Aschat en Anneke Blok in de vier belangrijkste rollen verzekerde regisseur Joeri Holsheimer zich van een sterke cast. Toch weet ook deze tweede One Night Stand-film van dit jaar niet geheel te overtuigen. Zoals veel van haar voorgangers, is ook Met donker Thuis een tamelijk brave en volgens de begaande paden gemaakte film. Er zijn de onuitgesproken gevoelens, de veelzeggende blikken, de ijzige stiltes en de terugkerende (beeld)symboliek. Degelijk en onderhoudend is het hierdoor allemaal wel, maar verrast of verbluft wordt de kijker nooit.

Waardering: ***

Te zien op: vrijdag 9 december, 23.15 uur, Nederland 2.

Foto: Victor Arnolds