web analytics

Recensie: Midzomernacht (ONS 2011)

Reacties zijn gesloten

In het gemoedelijk Scandinavisch aanvoelende Midzomernacht komt een vriendengroep onder druk te staan door toedoen van een buitenstaander. 

Zonsondergang
In korte  scènes schetst regisseuse Hiba Vink een groepje vrienden dat elkaar door en door denkt te kennen. De groep vertrekt naar een Fries eilandje, om daar hun jaarlijkse uitje te vieren. Drank vloeit rijkelijk, links en rechts worden wat blikken gedeeld. Als de zon onder gaat, zet nieuwkomer Meike de boel vervolgens op scherp. Hoe goed kennen de vrienden elkaar nu eigenlijk?

Lichtzinnig
Midzomernacht
is een kleine, sympathieke film die het vooral moet hebben van haar fijne sfeerschets en dynamische vertelling. Zonder duidelijk plot kabbelt de film gemoedelijk voort en komt de kijker beetje bij beetje meer te weten over de onderlinge relaties tussen de vrienden. Hoewel een beproefd concept, charmeert Midzomernacht door het aanstekelijke spel van de cast, de lichtzinnigheid in vertelling en cinematografie, en de gemoedelijke sfeer die de film uitademt; want ondanks alle problemen, wordt de film nergens zwaar.

Waardering: ***

Te zien op: vrijdag 2 december, 23.15 uur, Nederland 2.