web analytics

Recensie: New Kids Turbo

Reacties zijn gesloten

New Kids zou wel de Flodder van deze tijd genoemd kunnen worden. Het valt te bezien of het Brabantse geteisem de bezoekerscijfers van het ordinaire gezin uit Zonnedael kan evenaren, maar dat ze populair zijn staat buiten kijf.

Flodder
De vergelijking met de Flodder-familie gaat redelijk op. Ook in New Kids Turbo kunnen we lachen om een stel ordinaire, asociale nietsnutten die niks met de gevestigde orde te maken willen hebben. Belangrijk verschil is dat de New Kids daar minder cartoonesk mee omgaan. Het is botter en harder, maar daarmee misschien voor de liefhebber wel leuker.

Crisis
De crisis is toegeslagen in Maaskantje. Richard, Gerrie, Rikkert, Robbie en Barrie raken één voor één hun baan kwijt. Als ze dan ook nog eens alle vijf hun uitkering kwijtraken is de maat vol. Ze besluiten nergens meer voor te betalen. De situatie loopt steeds verder uit de hand, maar de jongens wijken voor niets en niemand.

Stemming
New Kids is echt een film waar je voor in de stemming moet zijn. Het belachelijk beperkte denkraam van het uitschot is op bepaalde momenten geestig (uitkering binnen: ‘Gratis geld, jongen!’ uitkering op: ‘Geef ons meer geld, kut!’), maar soms te ver doorgetrokken, waardoor het een infantiele poppenkast wordt.

Sinds Filmpje! 15 jaar geleden uitkwam zijn er tal van films geweest die zowel grof als komisch wilden zijn. Dat eerste is vaak genoeg gelukt, dat tweede vrijwel nooit. Bij New Kids zijn de banale en absurde situaties op de beste momenten even lachwekkend als die van Paul de Leeuw. Wie door het simplisme heen kan kijken, en in een goede bui is, zou best een leuke avond kunnen hebben.

Waardering: ***

New Kids Turbo (2010)
Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil
Scenario: Steffen Haars en Flip van der Kuil
Producent: Hans de Weers en Reinout Oerlemans
Camera: Joris Kerbosch
Montage: Flip van der Kuil
Muziek: Junkie XL
Cast: Flip Van der Kuil, Steffen Haars, Marco Maas, Huub Smit, Tim Haars, Wesley van Gaalen, Theo Maassen, Hans Teeuwen, Nicole van Nierop, e.v.a.
Te zien vanaf: 9 december 2010.