web analytics

Recensie: De Nieuwe Wildernis

Reacties zijn gesloten
‘Nederland zoals je nooit eerder zag’ prijkt er op de poster van de documentaire De Nieuwe Wildernis, en daar is geen woord aan gelogen. Ontzagwekkend, de veelzijdigheid van de fauna tussen Almere en Lelystad en de manier waarop alles in beeld is gebracht.
Ruben Smit
In een shot uit de natuurdocumentaire van Mark Verkerk en Ruben Smit zien we ‘s morgens vroeg een edelhert brullen. Afgespeeld in een lichte slow-motion vliegen er vinken om hem heen, terwijl er een wolk damp uit zijn bek komt. Een schitterend beeld, groots en imposant. Het is nog maar een kort moment binnen de ruime anderhalf uur aan prachtmateriaal.
Voor De Nieuwe Wildernis filmden Verkerk en Smit de dierenwereld in de Oostvaardersplassen gedurende twee jaar. Van wilde paarden tot ijsvogels en van vossen tot karpers. Het verzamelde materiaal brachten ze terug tot een documentaire van anderhalf uur, ondersteund door een haast episch aandoende soundtrack.
Dat had bombastisch kunnen overkomen, maar de beelden die het team aan cameralieden heeft geschoten zijn regelmatig zo adembenemend dat de muziek er juist perfect op aansluit.
De aandacht en liefde die er naar dit project is uitgegaan blijkt uit iedere scène. Hoe geduldig moeten de makers zijn geweest om dat ene shot te krijgen waarin een ijsvogel precies op die ene tak landt? En hoe secuur moeten ze te werk zijn gegaan om die fraaie beelden te krijgen waarin vliegende bijen worden achtervolgd? Verwondering, dat is wat De Nieuwe Wildernis oproept. Voor de makers, en vooral voor de natuur in ons eigen land.
Waardering: ****