web analytics

Recensie: Pizza Maffia

Reacties zijn gesloten


Na de flauwe, mislukte komedies
Vet Hard en Spion van Oranje komt Tim Oliehoek eindelijk met een film die zichzelf meer serieus neemt. Pizzamaffia overtuigt op genoeg vlakken om een vermakelijke film te blijven.

Oliehoek steekt zijn liefde voor actie niet onder stoelen of banken. In zijn vorige films liet hij dat helaas ook doorklinken in mislukte grappen, die vaak even luidruchtig en over the top moesten zijn als de -goed uitgevoerde- actiesequenties. Met Pizzamaffia heeft hij dat gelukkig losgelaten. Misschien komt het omdat hij nu een boek van Khalid Boudou (Het schnitzelparadijs) als houvast heeft, of misschien omdat hij zelf ook in zag dat alles in een film gedoseerd gebracht moet worden om echt effectief te zijn.

Actie genoeg in Pizzamaffia, waarin twee concurrerende pizzakoeriers op scooters door de straten van Den Haag scheuren. De achtervolgingen zijn goed gedraaid en strak gemonteerd, zoals we van Oliehoek gewend zijn. Maar deze keer zit ook het verhaal erachter degelijk in elkaar, en wordt er aardig gespeeld.

De twee koeriers, Bram en Haas, zijn neven en beste vrienden. Ze worden tegenover elkaar gezet als hun vaders onenigheid krijgen over de pizzeria en een van hen een eigen zaak begint. De twee restaurants, die pal tegenover elkaar staan, proberen elkaar naar de kroon te steken en te saboteren.

Het verhaal van Pizzamaffia volgt een redelijk veilige lijn, maar het wordt overtuigend gebracht. Oliehoek heeft de tijd genomen om personages uit te werken en dat werpt zijn vruchten af. Soms komt het niet helemaal aan: moeten we lachen of meeleven als Haas wanhopig bekende gangsterfilms citeert? Maar het grootste deel van de film is geloofwaardig en innemend. Dat is ook mede te danken aan de cast. Vooral Illias Ojja, in zijn eerste grote rol, krijgt de ruimte om een sympathiek en overtuigend hoofdpersonage neer te zetten. Dat zagen we nog niet eerder bij deze regisseur.

Waardering: ***

Pizzamaffia (2011)
Regie
: Tim Oliehoek
Scenario: Luuk van Bemmelen en Simon de Waal
Producent: Frans van Gestel
Camera: Rolf Dekens
Montage: JP Luijsterberg
Muziek: Fons Merkies
Met: Illias Ojja, Mamoun Elyounoussi, Sallie Harmsen, Hakim Traïda, Sabri Saad el Hamus, e.v.a.
Taal: Nederlands, Arabisch
Speelduur: 85 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 17 februari 2011

2 gedachten over “Recensie: Pizza Maffia

  1. De juist titel van deze film is: Pizzamaffia.
    Niet Pizza Maffia.

  2. hoi ik vind het een hele koele film want er gebeuren allemaal spanende dingen in foor tot ziems hoor

Reacties zijn gesloten.