web analytics

Recensie: V.I.S.S.E.N.

Reacties zijn gesloten

Uren kunnen vissers geduldig langs de waterkant zitten om een snoek of karper binnen te halen. Je snapt het of je snapt het niet, maar feit blijft wel dat een ruime anderhalf miljoen Nederlanders één of meerdere keren per jaar met hun hengel op pad gaan. Toch blijft het voor buitenstaanders een troebele wereld. Pieter-Rim de Kroon zag zijn kans om de fanaten eens onder de loep te nemen. Het levert een documentaire op die zelfs voor de grootste vis-sceptici nog vermakelijk zal zijn.

Veelzijdig
In V.I.S.S.E.N. worden alle kanten van de sport belicht. Kleine slootjes of langs de kust, competitie of plezier, mannen, vrouwen, ouderen, jongeren; De Kroon laat niets en niemand achterwege. Zelfs niet de vissen waar naar gehengeld wordt. Onder water kijken we mee hoe de beesten toehappen en een voor een naar de oppervlakte worden getrokken. Is dat eigenlijk pijnlijk? Antwoorden lopen uiteen van een wetenschappelijke benadering tot een komische vergelijking met slablaadjes die door worden gesneden.

Enthousiasme
Maar V.I.S.S.E.N. gaat vooral over de menselijke kant van het volkse tijdverdrijf. Het gevoel dat het geeft als er aan je lijn wordt getrokken, een persoonlijk record halen, of een mooie maaltijd maken van je vangst. Iedere persoon heeft weer een andere uitleg als er wordt gevraagd wat deze bezigheid zo bijzonder maakt. Wat daar altijd overeenkomt is de openlijke passie en het aanstekelijke enthousiasme dat de vissers voor de camera uitstralen als ze over hun hobby vertellen.

Die zichtbare bezieling is wat V.I.S.S.E.N. zo’n leuke documentaire maakt. Voor vissende kijkers zal het een feest van herkenning zijn, voor buitenstaanders een charmant portret vol met bevlogenheid en fanatisme. Wie zei er dat vissen saai was?

Waardering: *** 1/2

V.I.S.S.E.N. (2012)
Regie: Pieter-Rim de Kroon
Scenario: Maarten de Kroon
Producent: Annemiek van der Hell
Camera: Stef Tijdink, Paul van den Bos en Pieter-Rim de Kroon
Montage: Erik Disselhof
Muziek: Fons Merkies
Taal: Nederlands
Speelduur: 90 minuten
Te zien vanaf: 30 augustus 2012