web analytics

Recensie: Vakantie in eigen Land (telefilm 2011)

Reacties zijn gesloten


Voor Hanro Smitsman zijn het drukke tijden. In een tijdsbestek van twee jaar draaide de regisseur van onder andere
Schemer en Skin niet minder dan vier films. Zijn nieuwste creatie, de wat tamme telefilm Vakantie in eigen Land,  is komende zaterdag op televisie te zien.

Telefilm
Vakantie in eigen Land betekent voor Smitsman, na Skin, De Punt en De laatste Reis van Meneer van Leeuwen, alweer zijn vierde telefilm op rij. Maakte hij met de eerste twee nog indruk en was laatstgenoemde een aardig tussendoortje, Vakantie in eigen Land mag gerust de minste van de vier films worden genoemd. De film is vaardig geschoten en aardig geacteerd, maar mist een boeiend plot en de juiste toon.

Dun
Aan thema’s echter geen gebrek in Vakantie in eigen Land. De film verhaalt over relatieperikelen, vriendschappen, cultuurverschillen, vooroordelen en ga zo maar verder. De rode draad waaraan deze thema’s zijn opgehangen  – een verwende familie slaat op de vlucht voor schuldeisers en komt op hun nieuwe verblijfplaats in aanraking met een Sintifamilie – is echter dun en kent geen echte spanningsboog.

Hierdoor is de film een aaneenschakeling van scènes die afzonderlijk zo nu en dan best bekoren, maar als geheel niet weet te overtuigen. De film kabbelt in een aangenaam tempo voort, maar mist spanning, drama of komedie om echt te blijven boeien. Bovendien wordt geen van de bovengenoemde thema’s bevredigend uitgewerkt en blijft een climax uit.

Toon
Hoewel het uitgangspunt genoeg aanknopingspunten biedt voor een komisch drama, een lichtvoetige tragikomedie of een ontroerende film over de vriendschap tussen een ‘rijkeluismeisje’ en een Sinti-jongetje, lijkt de film moeite te hebben richting te kiezen en schippert ze zowel in spel als dialoog teveel tussen verschillende genres.

Vakantie in eigen Land is hierdoor een wat tamme film, waarin aardig geacteerd wordt (vooral de twee jeugdige hoofdrolspelers en Lottie Hellingman zijn goed), het visueel en auditief allemaal prima verzorgd is, maar de kijker nergens actief bij het geheel betrokken raakt.

Waardering: ** half

Te zien: zaterdag 15 januari, 19.00 uur, Nederland 3.

Vakantie in eigen Land (2011)
Regie:
Hanro Smitsman
Scenario: Rob Bloemkolk
Producent: Wilant Boekelman, Koji Nelissen
Camera: Joost Rietdijk
Montage: Marc Bechtold, Michelle Hofman
Muziek: Paul M. van Brugge
Met: Amalia Yuno, Lottie Hellingman, Max van den Burg, Gianni Janzen, e.v.a.
Taal: Nederlands / Kleur
Speelduur: 75 minuten 

2 gedachten over “Recensie: Vakantie in eigen Land (telefilm 2011)

  1. Wow, op bovenstaande wil ik graag reageren: gisteren de film zelf gezien, ik herken praktisch niets van het commentaar. Vindt het juist een goede mooie film met een eigen (professionele) sfeer. Het acteerwerk is m.i. van hoog niveau.

Reacties zijn gesloten.