web analytics

Recensie: Vast (ONS 2011)

Reacties zijn gesloten

Tijdens het voorbije Nederlands Film Festival werd de One Night Stand Vast bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama, en daar valt iets voor te zeggen. De film maakt indruk, met name door het sterke spel van één van de grootste talenten van eigen bodem: Sigrid ten Napel.

Talent
Daar staat ze dan, in een van de eerste shots van de film. Breekbaar, maar tegelijkertijd cynisch: alsof alles – net als het water uit de douche – langs haar af glijdt, alsof ze zich heeft afgesloten van de buitenwereld. Deze houding zegt niet alleen direct veel over het hoofdpersonage, maar ook over het talent van Ten Napel. Van de nieuwe generatie actrices is ze zonder twijfel een van de meest talentvolle.

Indringend
Vast
 van regisseur Rolf van Eijk is een intiem en indrukwekkend portret van de zestienjarige Isabel (Sigrid ten Napel), die wordt opgenomen in een zwaar beveiligde jeugdinrichting. Door middel van een indringende visuele stijl en het knappe spel van Ten Napel kruipen we steeds dieper in haar hoofd en doorgronden we haar gedachten en gevoelens, die ze zo wanhopig probeert te verbergen. Het subtiele en verfijnde scenario van Bastiaan Tichler doet vervolgens de rest. Klein smetje zijn de iets te karikaturale nevenpersonages in de inrichting, maar Vast maakt hoe dan ook indruk.

Waardering: ****

Te zien op: vrijdag 23 december, 23.15 uur, Nederland 2.