web analytics

Rotvos

Reacties zijn gesloten

“Zoeken, vangen, doden, vangen, zoeken, enzovoorts”

Jolanda en Connie heten de fotogenieke vossen – compleet met zender – van dierenonderzoeker Jaap Mulder. “Jouw vos heeft mijn hamsters opgegeten”, verwijt een lid van de hamstervereniging Mulder. Beide diersoorten leefden volop in Limburg, maar in de laatste decennia heeft de vos de overhand gekregen. Nu grijpt de mens in.

Opsporingsdienst
Een vos verorbert ongeveer driehonderd hamsters per seizoen en wordt daarom afgeschoten als hij in een hamstergebied komt. De beesten hebben zenders om, zodat de onderzoekers kunnen zien waar ze zijn. Als een vos te veel jongen krijgt, worden er een aantal weggehaald. Vogelnesten worden gefilmd met verborgen camera’s en bioloog Mulder wordt op de vingers getikt als een vos te veel eieren eet. Controlefreaks lijken de biologen, je zou ze stalkers van dieren kunnen noemen.

De controle op de dieren vergt doorzettingsvermogen van de natuurliefhebbers, zoals de film standvastigheid van haar publiek vereist. Vossen worden gevangen en weer vrijgelaten, gevolgd, gedood, bevroren. Een keer of twaalf wordt de arrestatie van een vos in beeld gebracht, een keer of twintig registreert de film een zoektocht naar de rode pluimstaart.

Liefhebbers
Deze cyclus lijkt filmmakers Tijs Tinbergen en Jan Musch geen moment te vervelen. Ze maakten in hun carrière, die al startte in 1975, veel films over de mens-natuur relatie, zoals Spreeuwenwerk (1985), Ganzenproblemen? (1989) en Bird documentary (2003). De ondertitel van Rotvos is “Heeft de vos ons tuk of is ie toch het haasje?”. De documentaire zelf is minder ouderwets en zweeft qua stijl tussen een droge BBC natuurdocumentaire en wat emotioneler werk, zoals The Hunt van Niek Koppen, die Rotvos produceerde.

Verwacht geen uitzonderlijk mooie beelden in Rotvos, daarvoor is de film te droog geschoten. Het amusement is vooral afkomstig van de personages. Van de natuurliefhebbers, omdat ze hun werk met zichtbaar veel plezier doen. Van de vossen, omdat ze prachtig tegenstribbelen. Rotvos valt in herhaling, mist stijl en sentiment, maar compenseert veel met de geestdrift van de geportretteerden.

Waardering: ***

Rotvos (2009)
Regie:
Tijs Tinbergen
Scenario: Tijs Tinbergen
Producent: Niek Koppen en Jan de Ruiter
Camera: Jan Musch
Montage: Jan Musch
Taal: Nederlands
Duur van de film: 80 minuten

Rotvos ging in première op 26 september 2009, op het Nederlands Film Festival.

Reacties zijn gesloten.