web analytics

Ruta del Jaca

Reacties zijn gesloten

“Weinig budget en expertise

Schrijver en vertaler Kris Kristinsson bezoekt in 2001 Huarez, een plaatsje in het Peruaanse Andes gebergte. Samen met de inwoners besluit hij een film te gaan maken: Ruta del Jaca. Kristinsson werkt met niet-acteurs en een onervaren crew. Dat legt veel druk op de schouders van een regisseur, die het gebrek aan routine op de set zal moeten compenseren met zijn eigen kunde en ervaring.

Piep piep
In Ruta del Jaca reist de Amerikaan Matt Lorenz door Peru. Hij zoekt naar sporen van zijn ouders, die twintig jaar eerder dezelfde reis maakten met fatale afloop. Matts moeder leed aan kanker en Matt ondergaat de rituelen die zij onderging tijdens haar reis, zoals het bestrijken van zijn lichaam met een levende, piepende cavia.

Acteur
Het is opmerkelijk dat de hoofdrol in de film is weggelegd voor Matt Lorenz. Hij speelt een Peruaanse halfbloed, maar ziet er niet zo uit: Matt is in vergelijking met de Peruanen zo groot als een reus. De man is in het dagelijks leven timmerman en speelt nu zijn eerste filmrol. In de vele, lange close-ups van Matts gezicht moeten de gevoelens van het personage zichtbaar worden, maar dit komt niet echt uit de verf.

Rauw en realistisch
Het script van Ruta del Jaca puilt ook niet uit van de sierlijkheid. Het is duidelijk dat Kristinsson een verhaal heeft ‘gezocht’ rondom het plaatsje Huaraz. Hulp kwam er van een stukje Peruaanse geschiedenis, dat het script iets meer diepgang geeft. Er is met een mini-DV-cameraatje gefilmd, wat de producenten achteraf tot ‘rauw en realistisch’ hebben omgedoopt. ‘Rauw en realistisch’ zijn de talrijke kikkerperspectieven vanuit een bijrijderstoel van een taxi, waarin de chauffeurs een deel van het plot uitleggen. ‘Rauw en realistisch’ zijn de  trillende beelden van de dorpen, die vanaf de achterzit van een motor zijn geschoten.

Het bijzondere Peruaanse landschap en de steden, die in recente films als El olvido (Honigmann, 2008) en La teta asustada (Llosa, 2009) buitengewoon mooi weergegeven worden, komen in deze film slechts bij vlagen écht over, terwijl ze wel steeds in beeld zijn. Er was ongetwijfeld geen geld voor een professionele cameraman of een grote crew. Hulp kwam er vooral van bedrijven uit Huaraz, die Kristinsson hielpen in ruil voor een link op zijn website: Huaraz.com. Het Filmfonds stapte pas in het project toen alleen de montage nog gedaan moest worden.

Dappere passie
Andere films over Peru hadden een veelvoud van het budget van Kristinsson, en maakten ook vele malen meer indruk. Kristinsson is een gepassioneerde man, maar hij weet dit nog niet over te brengen op het witte doek. Wat hij vooral lijkt te zijn vergeten, is delegeren. Kristinsson nam regie, productie, scenario, camera en montage voor zijn rekening en op alle vlakken blijkt hij geen expert. Daarom strandt zijn project in een dappere poging tot filmmaken. De totstandkoming van Ruta del Jaca is avontuurlijk en romantisch, het resultaat is dat niet.

Waardering: * half

Ruta del Jaca (2009)
Scenario, camera, regie, montage: Kris Kristinsson
Cast: Matt Lorenz, Sonia Morales, Pietro Sibille, Rosalinda Guerrero.
Producent: Kris Kristinsson, Stienette Bosklopper voor Circe Films
Muziek: Jason Soares, Sonia Morales
Geluid: Damon Fries
Taal: Spaans/Engels
Duur van de film: 72 minuten

Een gedachte over “Ruta del Jaca

  1. ”nam regie, productie, scenario, camera, regie en montage voor zijn rekening en op alle vlakken blijkt hij geen expert.”

    2x regie.

Reacties zijn gesloten.