web analytics

Sinterklaasjournaal: de Meezing Moevie

Reacties zijn gesloten

“Format niet geschikt voor witte doek.”

Het is weer die tijd van het jaar. De tijd dat de dagen korter worden, het weer guurder, en Sinterklaas weer een avontuur in de bioscoop beleeft. Tijd om lekker thuis te blijven.

Ongeschikt
Naast Sinterklaas en en de verdwenen Pakjesboot is er dit jaar een tweede film over de Goedheiligman. Het betreft een lange versie (65 minuten) van het Sinterklaasjournaal, dat in aantocht naar het Sinterklaasfeest jaarlijks een aantal weken op televisie te zien is. Dat deze formule niet geschikt is voor een bioscoopfilm lijken de makers zich niet te hebben gerealiseerd.

Dieuwertje Blok presenteert het journaal, dat verslag doet van Sints reis naar Nederland en tussendoor wat korte nieuwsberichten laat zien. De reis loopt natuurlijk niet gesmeerd – anders zou het immers niet op het nieuws komen. De hoofdpiet wil aan de kijker laten zien hoe groot het ruim van het schip is. Hiertoe verplaatst hij alle pakjes naar het dek. Dan breekt er een storm los: pakjes overboord. De pieten moeten – zonder dat Sinterklaas het merkt – de cadeaus terugvinden. Af en toe wordt deze zoektocht onderbroken om een Sinterklaasliedje te zingen. En dan mag er worden meegezongen, want de tekst komt in beeld.

Troef
En dat is eigenlijk de enige troef die de makers in handen hebben. Het feit dat er mag worden gezongen in de zaal. De plot zelf is saai en de korte items tussendoor slaan als een tang op een varken. Dat krijg je niet weggemoffeld met een paar liedjes.

Waardering: **

Sinterklaasjournaal: de Meezing Moevie (2009)
Regie: Rita Horst
Scenario: Ajé Boschuizen
Cast: Bram van der Vlugt, Erik van Muiswinkel, Dieuwertje Blok, Dries Roelvink, e.v.a.
Producent: Pieter Kuijpers, Sander van Meurs, Iris Otten
Muziek: Paleis van Boem
Camera: Erwin Roodhart
Montage: Ot Lauw
Taal: Nederlands
Duur van de film: 63 minuten

Een gedachte over “Sinterklaasjournaal: de Meezing Moevie

  1. Voor wat hier word geoordeeld was ik eigenlijk al een beetje bang. Al zagen al die Pieten in die bootjes in de trailer er wel geinig uit. Maar als ik het zo hoor dan het allemaal beter gewerkt als ze de boel gewoon bij tv hadden gehouden.
    Misschien zijn ze vanwege het geld uitgeweken naar de bioscoop?

Reacties zijn gesloten.