web analytics

Telefilm 2009: Taartman

Reacties zijn gesloten

“Grappige en haast vertederende tragikomedie”

Met een gebogen rug en onbewogen, angstige ogen beweegt Jaap Spijkers zich in de gedaante van Ben van Bommel door het decor. Hij is een anti-held. Alles wat hij niet wenste te zijn. Enkel wanneer hij in zijn eigen banketbakkerij bezig is, zijn de passie en levenslust in zijn ogen zichtbaar en staat er een gelukkig mens. Taartman, van regisseuse Annemarie van de Mond, is een grappige en haast vertederende tragikomedie.

 

Schuld
Ben van Bommel is een eerlijke man. Te eerlijk misschien. Liegen kan hij niet en hij leeft met hart en ziel voor datgene waar hij van kinds af aan al mee bezig was: het maken van taarten, cakejes en andere lekkernijen. In zijn eigen banketbakkerij voelt hij zich de koning te Rijk. Thuis gaat het allemaal wat minder. De relatie met zijn vrouw is op zijn zachtst gezegd weinig levendig meer en zijn tienerzoon ziet hij nog maar zelden. Als Ben geconfronteerd wordt met een belastingschuld van ruim twintig duizend gulden lijkt het einde nabij. Een vriend biedt uitkomst: door een keer als drugskoerier op te treden is hij in één keer van zijn schulden af. Dit ritje loopt echter niet zo als gepland en dreigt helemaal uit de hand te lopen wanneer Ben beschuldigd wordt van moord.

Hart en ziel
Onder de vlotte regie van Annemarie van de Mond is Taartman een luchtige en komische film geworden. Met een getraind oog voor kleinmenselijke details – de hele houding van Ben, de kenau-trekjes van zijn vrouw Tine (Betty Schuurman) en het klungelige gedrag van politieagente Bregtje (Tjitske Reidinga) – weet Van de Mond de juiste balans te vinden tussen stereotype karakters en mensen van vlees en bloed. Het zo nu en dan surrealistisch ogende geheel blijft hierdoor herkenbaar en roept bij tijd en wijle vertedering op. Ben lijkt omgeven door een aura van onschuld, maar zit tevens gevangen in een web van op elkaar gestapelde, toevallige verdenkingen. Door de bewust klein gehouden en introverte speelstijl van de begenadigde cast weet de film steeds de juiste snaar te raken.

Gangsters in de polder
Het scenario van Pieter Bart Korthuis gaat niet erg diep en hangt van toevalligheden aan elkaar, maar heeft een zuivere toon en kent genoeg komische momenten om de volle speelduur te blijven boeien. De grootste verdiensten betreffen de fijne, intieme spelscènes tussen Spijkers en Reidinga, grappig geschreven bijrolkarakters – Rik Launspach als gladde charmeur en het duo René van ’t Hof en Martijn Fischer als Brabantse gangsters – en een aangenaam verteltempo, weliswaar zonder veel hoogte- of spanningspunten, maar continu boeiend.

Taartman is zo lichtzinnig en komisch vertier, met een hoofdpersonage waar je wel van moet gaan houden. Is het niet om zijn innemende uitstraling, dan is het wel om zijn banketkunsten.

Waardering: *** half

Taartman (2009)
Regie:
Annemarie van de Mond
Scenario: Pieter Bart Korthuis
Producent: Ruud van der Heyde
Camera: Hidde Boorsma
Muziek: Martijn Schimmer
Montage: Sander Vos
Met:Jaap Spijkers, Betty Schuurman, Tjitske Reidinga, Sylvia Hoeks, Marcel Musters, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 77 minuten / Kleur
Op Televisie: 19 april 2009

Voor meer informatie over alle telefilms 2009 klik hier.

Reacties zijn gesloten.