web analytics

Waar is het Paard van Sinterklaas?

Reacties zijn gesloten

In 2005 verraste regisseuse Micha Kamp vriend en vijand met het vrolijke en vooral warme Het Paard van Sinterklaas, over het Chinese meisje Winky, die voor het eerst met Sinterklaas (en Nederland) te maken krijgt. De film werd een groot succes en werd een jaar later zelfs opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Scenarioschrijfster Tamara Bos kroop weer in de pen en bewerkte haar boek tot een scenario.

 

Op vervolgfilms rust meestal een grote vloek. Eerste delen zijn erg succesvol, maar hun vervolgfilms zijn meestal maar slappe aftreksels van de eerste; enkele uitzonderingen daargelaten uiteraard. Op Waar is het Paard van Sinterklaas? rust deze vloek helaas ook. Slechts bij vlagen wordt het niveau van het eerste deel gehaald.

 

 

Weinig verassingen
In het tweede deel mag Winky het paard van Sinterklaas verzorgen, maar als deze ontsnapt als ze er stiekem op rijdt, moet ze alles op alles zetten om hem terug te vinden voordat Sinterklaas weer in het land komt. In de tussentijd maakt Winky ook nog kennis met een nieuw klasgenootje én krijgt ze er een nieuw broertje of zusje bij. 

 

De film begint komisch met Winky’s liefde voor paarden, zonder ook maar een paard in beeld te laten verschijnen. Winky’s mooie fiets, die ze in het eerste deel kreeg, dient als paard en wordt dan ook, met een klopje op de stang, rijkelijk beloond voor het verdienstelijke werk. Helaas kent de film maar weinig van deze humoristische momenten en als ze er dan al inzitten, zijn ze meestal alleen écht leuk voor de kleinsten onder ons.

 

Daar ligt ook meteen het grote probleem van Waar is het Paard van Sinterklaas?. Waar we Winky in het eerste deel nog moesten leren kennen en er na verloop van tijd erachter kwamen dat ze een grappig, leuk en eigenwijs meisje was, ken je Winky nu eigenlijk al te goed. Verrassingen blijven hierdoor uit. Sporadisch komt de kleine Winky verrassend uit de hoek, maar de nieuwigheid is er helaas wel wat vanaf. Met het nieuwe klasgenootje, die in dit deel als een soort Winky geldt (een ‘vreemd’ iemand, die van buitenaf komt) wordt helaas net wat te weinig gedaan. 

 

Qua scenario schort er het één en ander aan de film. Buiten de enkele leuke grappen – Sinterklaas aan de chinees; het toppunt van integratie –  kabbelt het verhaal net iets te traag voort, totdat Winky erachter komt waar het paard is. Vanaf dit moment krijgt de film gelukkig weer de vaart die het nodig heeft.

 

Gemak
Qua cast doet de film echter niet onder aan het eerste deel. Ondanks dat we Winky al kennen, blijft het toch erg leuk om naar deze frisse wind te kijken. Oom Siem, gespeeld door good-old Jan Decleir, steelt echter de show in de (helaas veel te weinige) scènes waarin hij zit. Het blijft altijd heerlijk om naar deze man te kijken. Maar weinig acteurs spelen met zoveel gemak als Decleir dat kan. Ook noemenswaardig is de verhaallijn van Samir (Mamoun Elyounoussi), het hulpje in het restaurant van Winky’s ouders. Waar Winky relationele problemen heeft met haar nieuwe klasgenootje, heeft Samir dat met zijn vriendinnetje Sofie (de leuke Sallie Harmsen). Er is een leuke chemie tussen deze twee, die laten zien dat het (gelukkig) goed gesteld is met de jong acterende garde.

 

 

Helaas kent de film dus niet helemaal de frisheid van het eerste deel, maar door de enkele leuke momenten, de goeie cast en de vrolijke soundtrack van Johan Hoogewijs kan er best van de film genoten worden. Maar als je echt wilt genieten raadt ondergetekende aan om toch het eerste deel weer eens uit de kast te pakken.

 

Waardering:
** half

 

 


 Waar is het Paard van Sinterklaas (2007)
 Regie:
Mischa Kamp
 Scenario: Tamara Bos
 Producent: Burny Bos, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal
 Camera: Jasper Wolf
 Muziek: Johan Hoogewijs
 Montage: Sander Vos
 Met: Ebbie Tam, Jan Decleir, Betty Schuurman, Aaron Wan, Hanyi Wan, Mamoun Elyounoussi, Eric van der Donk e.v.a.
 Taal: Nederlands
 Duur van de film: 90 minuten / Kleur
 Distributie: Warner Bros.
 Te zien vanaf: 10 oktober 2007

 

 

4 gedachten over “Waar is het Paard van Sinterklaas?

  1. mag ik in de film waar is paard van sinterklaas spelen ik wil graag winky zijn mag dat alstjeblieft als er plek is laat me het weten

Reacties zijn gesloten.