web analytics

Wilders, the Movie

Reacties zijn gesloten

Dramatisch slechte documentaire, waarin niet Geert Wilders, maar (vooral) de narcistische regisseur met zijn Calimero syndroom centraal staat. Buiten het eindeloos gezeur van Joost van der Valk – onderstreept door zijn verschrikkelijk voice-over – is zijn benadering, tezamen met Mags Gavan, van het fenomeen Wilders beneden alle peil.

Freakshow
Inhoudelijk is het geheel een pastiche van een freakshow – de makers hebben duidelijk hun best gedaan om de ‘gemiddelde’ PVV stemmer op zijn slechtst in beeld te brengen -, gecombineerd met suggestieve aanzetjes tot complot theorieën die nergens worden onderbouwd. Beste voorbeeld is de Israël-link aan het slot van de documentaire, die uiteindelijk gewoon doodloopt zonder ook maar iets bewezen te hebben of überhaupt iets nieuwswaardigs te hebben geïntroduceerd, maar tot deze conclusie komt de regisseur niet vóórdat de aanloop is voorzien van een suggestieve muzikale omlijsting.

Sowieso weer erg typisch om Wilders’ band met Israël als iets kwalijks weg te zetten, de partijen aan de andere kant van het politieke spectrum houden er wel bedenkelijkere banden op na. Denk bijvoorbeeld aan Harry van Bommel en zijn contacten met Hamas, zijn oproep tot een intifada even helemaal daargelaten.

Hier en daar pogen de makers ook nog zogenaamde pogingen tot nuance te ondernemen, maar de infantiele en karikaturale toon – denk aan het Swiebertje intermezzo – waarop het duo het onderwerp benadert doet alles te niet.

2 gedachten over “Wilders, the Movie

  1. Ik kan niet anders dan mij hierbij aansluiten.
    Tenenkrommend amateuristische documentaire.
    Zeer, zeer zwak!

  2. Inderdaad, wat een aanfluiting. VPRO wilde gewoon maar iets negatiefs over Wilders uitzenden, maar ze zullen zelf ook niet verwacht hebben dat het zo slecht zou worden.

Reacties zijn gesloten.