web analytics

Winterstilte

Reacties zijn gesloten

“Fantasierijke reis naar het onderbewuste”

 

Met veel oog voor de visuele en auditieve vormgeving prikkelt regisseuse Sonja Wyss met Winterstilte de fantasie van de kijker.

 

 

 

Beeldend
De film vertelt het verhaal van een weduwe en haar vier maagdelijke dochters, bij wie ontluikende seksuele gevoelens een steeds grotere rol beginnen te spelen. In een gestileerd, besneeuwd landschap beweegt de boerenfamilie zich dagelijks voort. Ritmisch en zwijgzaam werken ze zich door hun dagelijkse rituelen heen. Opstaan, handwerken, eten en weer naar bed gaan: de familie leeft volgens een vast patroon.

 

In een doordacht symbolisch geheel en zonder verbale communicatie neemt Wyss de kijker mee naar diens onderbewustzijn. Door de symbolische, met zorg vormgegeven beelden en een vaak beklemmend en dreigend sound-design krijgen de handelingen die de personages verrichten een diepere betekenis die enkel vorm kan krijgen in de fantasie van de kijker. De symboliek en mysterieuze beelden roepen bij de kijker allerlei associaties op, waardoor Winterstilte voor elk individu een unieke ervaring zal opleveren. Geen sturende muziekband, montage of een geolied plot, maar een reis naar het onderbewuste en de eigen fantasie.

 

Authentiek
Dat Winterstilte ondanks haar overduidelijk kunstzinnige inslag niet verzuipt in een te abstracte benadering, is te danken aan de authentieke manier waarop Wyss de boerenfamilie en diens saamhorigheidsgevoel portretteert. Door de subtiele benadering krijgen de meest eenvoudige rituelen een extra lading. Het sensueel kneden van deeg, de speelse wijze waarop de vier dochters door het dorp rennen en het ’s avonds vertrouwelijk bij elkaar in bed kruipen; het zijn authentieke beelden die ervoor zorgen dat de film menselijk blijft en aanknopingspunten biedt. En die zijn nodig, want lang niet alle symboliek is te ontcijferen. 

 

Waardering: ***


 

Winterstilte (2008)
Regie:
Sonja Wyss
Scenario: Sonja Wyss
Producent: Digna Sinke
Camera: Peter Brugman
Muziek: Merlijn Angad Gaur en Wobbe Kuiper
Montage: Katarina Turler
Met: Gerda Zangger, Sandra Utzinger, Katalin Liptak, Sarah Bühlmann e.v.a.
Taal: Duits
Duur van de film: 70 minuten / Kleur
Te zien vanaf : 5 maart 2009

Een gedachte over “Winterstilte

  1. Ik heb de film op het filmfestival gezien en viel in slaap. Niet aan mijn besteed.

Reacties zijn gesloten.