web analytics

3x Johnny Kraaykamp

Reacties zijn gesloten

Dat Johnny Kraaykamp niet meer in blakende gezondheid verkeerde was al langer bekend, maar het bericht van zijn overlijden sloeg vanochtend in als een bom. Een van Nederlands grootste komieken en acteurs is heengegaan. NeerlandsFilmdoek selecteerde drie van zijn film- en televisieproducties die kenmerkend zijn voor zijn fijnzinnige gevoel voor zowel drama, als komedie.

–          Geen Paniek (1973)
Op televisie had het duo Johnny & Rijk (Kraaykamp en De Gooyer) al voor de nodige legendarische avonden gezorgd, tijd om het ook eens op het witte doek te proberen. Kees van Kooten, die ook diverse sketches voor hun shows had geschreven, schreef een scenario over twee ietwat louche klusjesmannen, die het ‘massage-instituut’ van ‘hun’ Tantje Toetje van de ondergang proberen te redden. In het scenario werd veel ruimte gecreëerd voor Johnny & Rijk om hun komedietalenten te etaleren. Dit kon haast niet misgaan; plannen voor twee vervolgfilms werden al gemaakt. Geen Paniek flopte echter. Het publiek bleef massaal weg en de kritieken waren niet mals. Enkel Kraaykamp werd nog enigszins geprezen: in de warboel van slordig en half uitgewerkte ideeën was hij de enige die overeind bleef en de film nog van enige amusementswaarde voorzag.

–          De Aanslag (1986)
Wie Kraaykamp enkel kent van zijn Johnny & Rijk periode of series als ’t Zonnetje in Huis zal verbaasd opkijken de acteur in een dergelijke serieuze rol te zien als die van gepassioneerde en verbitterde Cor Takes in Rademakers’ Oscarwinnende film De Aanslag. In lange dialoogscènes met Derek de Lint maakte Kraaykamp een onuitwisbare indruk. Het leverde hem – samen voor zijn rol in De Wisselwachter uit datzelfde jaar – een Gouden Kalf op. Ook de pers was verrast Kraaykamp op deze wijze te zien schitteren, ondanks dat deze op toneel al vaker bewezen had serieuze rollen met verve te kunnen spelen.

–          De Brekers (1985-1988)
Met de serie De Brekers maakten Johnny & Rijk na jaren hun gezamenlijke rentree op de vaderlandse televisie. De twee seizoenen tellende reeks concentreert zich op volkse Amsterdamse gebruiken en taferelen, met een grote nadruk op verbale komedie. De chemie die de twee in hun shows steeds op de mat hadden gelegd, was ook hier direct weer aanwezig. Rijk als aangever, Johnny als afmaker. Net als vroeger. Hoewel dramatisch geladen rollen Kraaykamp zeker niet verkeerd lagen, lag zijn hart toch bij komedie. Na De Brekers speelde hij nog in diverse komedieseries, waarvan ’t Zonnetje in Huis verreweg de populairste was.

Ook zien:
– Zwaarmoedige Verhalen voor bij de centrale Verwarming, 1975.
– De Wisselwachter, 1986.
– Iris, 1987.
– Laat maar zitten, 1988-1991.
– ’t Zonnetje in Huis, 1994-2003.